Медия без
политическа реклама

Бивш енергиен министър обвини служебния кабинет за проруско решение

Предишното решение облагодетелстваше американска фирма, оправда се служебният министър Христов

21 Окт. 2022Обновена
Александър Николов. Снимка: Архив
Илияна Кирилова
Александър Николов. Снимка: Архив

Министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, отправи обвинение към настоящия служебен кабинет, че със свое решение е защитил руските интереси. В свой пост във "Фейсбук" тази сутрин Николов обяви за скандална приетата вчера отмяна на решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г. за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"7 месеца мъка. Запазване на международен екип, подготовка на проект, работа с регулатори създаване на НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА, с подкрепа от всички наши европейски и трансатлантически партньори. Изпратена в кофата. От гълъби, медузи... а иначе просто родоотстъпници. Или прости родоотстъпници.

Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа? Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?! Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 

40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!

Мълчанието свърши! Няма да забравя. Историята и документите остават. Вашите имена остават. Близките Ви ще знаят. Децата Ви, внуците Ви ще Ви съдят!", написа гневно Николов.

По време на управлението на Николов "Газпром" отряза доставките на природен газ за България. Тогава Николов защити позицията на България да не клекне пред руското изнудване и да не плаща в рубли за газа. 

В поста си бившият министър твърди, че в министерството на енергетиката по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев са извършвани назначения на "любовници" и "некомпетентници", отправя намеци и за други сериозни нередности при управлението на настоящия служебен министър Росен Христов. Александър Николов се оплака също, че при предишното служебно правителство е бил принуден да се оттегли като зам.-министър и трябвало да посочи "лични причини" като мотив.

По отношение на приетата вчера отмяна на решението на кабинета "Петков" служебното правителство се мотивира така: "АЕЦ "Козлодуй" е започнала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране... Ограниченията, наложени в отмененото решение на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на "Уестингхаус" и изключват възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация". Извинението на служебното правителство звучи неубедително, защото най-малкото е известно, че украинската Запорожка АЕЦ работи от години с ядреното гориво на "Уестингхаус" без помощта на руски експерти. 

 

СТАНОВИЩЕТО НА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР

Според служебния министър на енергетиката Росен Христов решението на последното редовно правителство за диверсифициране на доставките на ядрено гориво е облагодетелствало американската компания „Уестингхаус“ и дори е направило потенциално невъзможно намирането на доставчик.

Според Христов решението на предишния кабинет изцяло е изключвало работата с руски дружества, които работели с всички възможни доставчици за гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Той заяви и, че предишното решение е изключвало работата с руския ядрен институт „Курчатов“, който модернизира и поддържа част от системите в ядрената ни централа.

Служебният министър Христов потвърди също така, че България е поискала и изключването на института „Курчатов“ от последния пакет санкции на ЕС срещу Русия. По думи му това станало, защото иначе АЕЦ „Козлодуй“ е трябвало да прекрати дейност.

 

ПП предупреди за нова зависимост от Русия

Партия "Продължаваме промяната" обяви, че е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България.

В позиция на ПП се казва: "Управляващите отмениха решение на кабинета Петков от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" . Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпът на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ (Руска федерация)

[...]

"Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - "Уестингхаус" (Швеция) и "Фраматом" (Франция). България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета Петков в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани. Обезпокоени сме, че след като много други държави от ЕС вече успешно диверсифицираха енергийните си доставки въпреки войната в Украйна, а кабинетът на ПП направи решителните стъпки към газова независимост на България, поредната "ревизия" хвърля страната в нова зависимост, този път в ядрената енергетика"

[...]

"Призоваваме служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата