Медия без
политическа реклама

Оборудване от АЕЦ „Белене“ ще бъде използвано за блоковете в Козлодуй

Става дума за трансформатор за 1 млн. лв., ще послужи за продължаване живота на 5-и и 6-и блок

23 Май 2024

Националната електрическа компания (НЕК) ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ оборудване от спрения проект за втора атомна централа в Белене. Решението за това бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Става въпрос за силов блочен трансформатор, който се намира на площадката на АЕЦ „Белене“. Той ще послужи за продължаване на срока на експлоатация на работещите 5-и и 6-и блок в атомна централа в Козлодуй. 

Стойността на оборудването е близо 1 млн. лв. Независим оценител трябва да определи началната продажна цена, а сделката ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества, съгласно регламент, разписан в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

С реализирането на сделката ще се гарантира обезпеченост на оборудването на АЕЦ „Козлодуй“, както и оптимизиране на времето за провеждане на ремонтни дейности, пише в решението на МС.

Това не е първият случай, в който собственикът на оборудването за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" – НЕК, получава право да продава части от него на АЕЦ "Козлодуй". Филтри, вентилатори и други детайли, доставени за оборудване за проекта "Белене", бяха продадени преди две години на АЕЦ "Козлодуй", за да бъдат използвани в ремонтните програми на работещите 5-ти и 6-ти блок. През миналата година тогавашният министър на енергетиката Румен Радев дори обяви, че се обмисля част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат използвани в 6-ти блок в Козлодуй. НЕК трябваше да осигури професионална и независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене”.

Отделно Народното събрение възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на двата реактора и съпътстващото оборудване за АЕЦ „Белене”. Украйна прояви интерес да закупи двата български реактора, след като Русия окупира най-голямата ѝ атомна централа – "Запорожие". С това оборудване ще бъде съоръжена АЕЦ "Хмелницка". Вече се проведоха работни срещи между представители на България и Украйна съгласно меморандума подписан при посешението на украинския президент Володимир Зеленски в София. България очаква цена не по-ниска от тази, която страната ни е платила за него - 1,2 млрд. лв. 

Наскоро стана ясно, че специалисти от украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ “Белене”, за да се запознават с оборудването, доставено по проекта, което държавата ни иска да продаде на Киев, както и с техническата му документация.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов разговаря във видеоконферентна връзка с украинския си колега Герман Галушченко и двамата обсъдиха ускоряването на процеса по доставка на оборудването от АЕЦ "Белене" за Украйна. Според Малинов сделката може да приключи в идните месеци. 

 

Ключови думи:

АЕЦ