Медия без
политическа реклама

Реакторите от "Белене" могат да бъдат продадени на Украйна

04 Юли 2023
Илияна Димитрова
Делян Добрев

Три политически формации в парламента - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат реакторите, предназначени за спрения проект АЕЦ "Белене", да бъдат продадени на Украйна.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви чрез профила си във Фейсбук, че днес е внесен проект на решение на НС, да бъде възложено на енергийния министър на България да проведе преговори с правителството на Украйна за продажба на оборудването за Белене.

„Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване – почти 1,2 млрд. лева“, поясни Добрев.

„Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен“, подчертава депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние за тях – единственият продавач. „Това е win-win ситуация и за двете страни!“, заяви той.

„Предложението се подкрепя и от колеги от ДБ, ДПС и дори ПП“, каза още той.

Под проекта на решението освен Делян Добрев подписи са положили още Теменужка Петкова, Кирил Петков, Росица Кирова, Рамадан Аталай, Жечо Станков и Ивайло Мирчев.

Още по темата

България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко.

 

Ключови думи:

реактори, Белене

Още по темата