Медия без
политическа реклама

Делото „Белене“ срещу Румен Овчаров е прекратено по давност

Енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев още се разследва

Румен Овчаров
БГНЕС
Румен Овчаров

Прокуратурата е прекратила делото "Белене" срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров заради изтекла давност. Това каза пред "Сега" адвокатът на Овчаров Васил Василев. През декември Василев е атакувал в съда постановлението за прекратяване на делото спрямо Овчаров, тъй като оспорва основанието за прекратяване и иска съдът да постанови, че липсва престъпление, а не, че е изтекла давността за наказателното преследване на клиента му.

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари м.г. Тогава се разбра, че някак си от разследването е изпаднал човекът на ГЕРБ Делян Добрев, също бивш министър. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях тогава нищо повече не се чу.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК. Тези деяния са квалифицирани от прокурора като безстопанственост.

През лятото обаче спецсъдът върна делото на прокуратурата, защото откри куп пропуски в обвинителния акт.

Прокуратурата катастрофира по делото "Белене", още преди процесът да тръгне. Специализираният наказателен съд откри куп пропуски в обвинителния акт и на 1 юни върна на държавното обвинение на поправителен.

Във върнатия обвинителен акт обаче няма каквото и да било описание на конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост, определи съдът. Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът.

Прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен Овчаров и срещу какво да се защитава.

Давността на разследването срещу Димитров изтича тази година.

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда прашасалото дело "Белене", по което обаче не е подсъдим енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, който се разследваше по казуса.

След връщането на делото на спецпрокуратурата, разследването срещу Делян Добрев още не е приключило и предстоят още някои следствени действия, обясни пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев. Прокуратурата отказа да коментира другата част от делото - срещу Овчаров и останалите, тъй като то се намира в съда в момента и това можело да се изтълкува като опит за влияние върху предстоящото му решение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата