Quantcast

Медия без
политическа реклама

Делото "Белене" катастрофира още на старта

Прокуратурата се е върнала в 1970-те години, но не е обяснила в какво точно обвинява Румен Овчаров

БГНЕС
Румен Овчаров

Прокуратурата катастрофира по делото "Белене", още преди процесът да тръгне. Специализираният наказателен съд откри куп пропуски в обвинителния акт и на 1 юни върна на държавното обвинение на поправителен. 

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари. Тогава се разбра, че някак си от разследването е изпаднал човекът на ГЕРБ Делян Добрев. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях нищо повече не се чу.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК. Тези деяния са квалифицирани от прокурора като безстопанственост.

В обвинителния акт обаче няма каквото и да било описание на конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост, определи съдия Виктор Чаушев. Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът.

Прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен Овчаров и срещу какво да се защитава.

Неясна остава позицията на прокурора за претендираната от него обективна връзка между действията на Овчаров и сочената щета за НЕК, допълва съдията. Такъв пропуск има и при обвинението на Димитров. Освен това прокурорът си противоречи кога е началният момент на неговото престъпление. Нарушенията трябва да бъдат посочени конкретно, за да могат обвиняемите да организират адекватно защитата си, обяснява съдията.

За Велков и Папазян също липсват конкретни факти. Прокурорът е посочил само множество и различни правила за поведение, съдържащи се в Закона за обществените поръчки, договори за възлагане на управление, заповеди, протоколи, устава на НЕК и т.н.

"Така установената пестеливост от страна на прокурора при изнасяне на необходимите фактически твърдения в обвинителния акт, не изпълнява изискванията на НПК и не покрива минималния задължителен стандарт за описание на начина на извършване на деянията и участието на обвиняемите лица в тяхното извършване", определя съдия Чаушев.

Неясната съдба на обвинението срещу Делян Добрев

Съдията пише още, че по делото "е приложено постановление на водещия разследването от 10 ноември 2016 г. за привличане към наказателна отговорност на лице за безстопанственост в особено големи размери. Това лице не е сред тези, чието обвинение се поддържа и с внесения в съда обвинителен акт", пише още съдът, без да споменава името на Делян Добрев. Прокурорът е приложил фотокопия от постановлението и разпита на обвиняем. Това "прави възможен извод, че обвинението срещу това лице не се поддържа от прокурора, или не се поддържа по това наказателно производство", казва още съдът. Но допълва, че все пак прокурорът е длъжен да се обоснове, като приложи и акта си, с който материалите срещу Добрев са отделени в друго дело, или пък делото срещу него е прекратено.

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда прашасалото дело "Белене", по което обаче не е подсъдим енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, който се разследваше по казуса.

 

Още по темата