Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тихо внесе делото "Белене" без Делян Добрев

Бившият енергиен министър от ГЕРБ продължава да се разследва, обясни държавното обвинение

12 Февр. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Кирилова
През 2016 г. главният прокурор (тогава Сотир Цацаров) поиска депутатския имунитет на Делян Добрев заради делото "Белене".

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда прашасалото дело "Белене", по което обаче не е подсъдим енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, който се разследваше по казуса. Това съобщи Антикорупционният фонд (АКФ), като се позова на електронното деловодство на Специализирания наказателен съд. От спецсъда потвърдиха пред "Сега", че това е делото "Белене" и то е внесено на 8 февруари.

Делото е за безстопанственост в особено големи размери. Обвинителният акт е по преписка на отдел "Специализиран" на Софийската градска прокуратура (СГП). От справката се вижда, че прокуратурата е изправила пред съда бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева, припомня АКФ. След това прокуратурата замлъкна. 

"Остава неясно защо, въпреки големия обществен интерес и по този случай, той е третиран различно например от делото "Бобокови", което е внесено в Специализирания съд в същия ден, 8 февруари - и за този факт институциите не са пропуснали да информират обществеността", пише АКФ във Фейсбук. За Бобокови прокуратурата разпространи напоително прессъобщение, а на следващия ден по искане на адвокатите спецсъдът организира публично разпределение на делото. 

От прокуратурата обясниха пред "Сега", че на 22 октомври м.г. от делото са отделени материали срещу Добрев, които са пратени в спецпрокуратурата, а делото срещу Димитров и Овчаров е внесено в спецсъда от градската прокуратура. Добрев няма повдигнато обвинение, казаха още от пресцентъра на прокуратурата. И отрекоха внасянето на обвинителния акт да не е огласено целенасочено. "Никой не иска да се крие, делото ще е публично в съда", обясни пресслужбата на Иван Гешев.

Според старата информация на прокуратурата, цитирана от АКФ, Делян Добрев като министър на икономиката не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание. Въпреки вменените му права и задължения, не предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на МС от март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". В резултат на това продължили плащанията към дружеството архитект – инженер на централата. От това била нанесена щета в особено големи размери на НЕК в размер на 4 561 697 евро.

За Овчаров обвинението твърди, че в края на ноември 2006 г. като министър и принципал на НЕК не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на споразумение с руската компания "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене". По силата на това споразумение дружеството било ангажирано да направи идеен проект със степен на завършеност, техническо задание за блоковете на електроцентралата и пр., но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" не се стигнало. От това настъпила щета в особено големи размери 193 189 000 евро.

Според наличната досега информация през 2007 г. Петър Димитров - като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК, умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян. На тях е възложено управлението на обществено при сключването на Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене. Щетата от това е 77 172 475 евро.

Велков и Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка - въпросният рамков договор на стойност 205 млн. евро с президента на затворено акционерно дружество "Атомстройекспорт", Русия.

Специализираният съд даде 2-годишна условна присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров по обвинението за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол". Овчаров обаче е осъден да плати и 16 556 344 лева, на колкото са изчислени щетите за държавата.

 

Още по темата