Quantcast
Овчаров е осъден да плати 16.5 млн. лв. за "Мини Бобов дол" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Овчаров е осъден да плати 16.5 млн. лв. за "Мини Бобов дол"

Спецсъдът даде 2-годишна условна присъда за безстопанственост на бившия енергиен министър
7 669
 БГНЕС
Румен Овчаров

Специализираният съд даде 2-годишна условна присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров по обвинението за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол". Овчаров обаче е осъден да плати и 16 556 344 лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. С присъдата Овчаров е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за 3 години. Решението на спецсъда не е окончателно и тепърва ще бъде оспорено пред още две инстанции.

За присъдата съобщи прокуратурата в събота.

Бившият министър в правителството на тройната коалиция е признат за виновен за това, че като принципал на "Мини Бобов дол" не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД.

Стефанов също е осъден условно на 2 години. Съдът е уважил и гражданския иск срещу него - 22 775 574 лв. Толкова са щетите от престъплението му, настъпили за държавата.

Спецсъдът е мотивирал наложените условни присъди на двамата с чистото им съдебно минало и изминалото време от извършените престъпления. Подсъдима с тях е и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева, но от прокуратурата не съобщават каква е присъдата ѝ.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Овчаров през април миналата година, след като преди това делото беше прекратено и върнато за доразследване. Според държавното обвинение, чрез сключения договор за наем, на "Ораново" са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн". Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли "Ораново" необходимите възможности за добив на въглища, припомня "Лекс".

Още

Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи

24.11.2021

24966
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

09.11.2021

2473
Обвинена за катастрофа с 6 загинали в автобус влезе в затвора за 4 г.

27.10.2021

3390