Медия без
политическа реклама

АЕЦ "Козлодуй" информира за нов проблем с Шести блок

Месец след като бе установено изтичане на водород от охлаждащата система, сега има пропуск на топлоносител

01 Дек. 2022
АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй" официално информира за нов проблем с Шести блок.  "В процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока" пишат от централата..

и блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от енергийната система на страната малко след включването му. Вчера приключи плановият годишен ремонт на съоръжението, като профилактика и презареждане бяха сред извършените дейности.

"При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска. Количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения", добавят оттам.

След тестване на различните хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява.

От централата успокоянат, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа, обещават от АЕЦ.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил включен в енергийната система на страната днес в 17:21 ч. съобщи пресцентърът на атомната централа. Блокът бе спрян в края на октомври, когато е възникнал технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока.

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен изненадващо само преди месец - на 30 октомври, от енергийната система на страната и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21 часа същия ден е бил изключен. Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. Дни наред се установяваха причините, като накрая се оказа, че има изтичане на водород от охлаждащата система и проблем с уплътнителите. Седмица след спирането, блокът пак бе включен в енергийната система.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?