Медия без
политическа реклама

След аварията Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

Вече е включен в енергийната система на страната, съобщават от централата

05 Ноем. 2022

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил включен в енергийната система на страната днес в 17:21 ч., съобщи пресцентърът на атомната централа.

Блокът бе спрян в края на октомври, когато е възникнал технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. Спирането бе изненадващо, защото аварията - изтичане на водород от охлаждащата система, стана малко след приключване на годишния планов ремонт.

След тестване на различните хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява.

След отстраняване на причините, довели до изключването, екипите на атомната централа са извършили необходимите тестове и изпитания, съгласно изискванията за безопасна експлоатация. Направените проверки потвърждават, че всички системи и съоръжения работят нормално.

Затова Шести блок е включен отново в енергийната система на страната. Натоварването му се извършва поетапно, в съответствие с изискванията на технологичния регламент, до достигане на пълна мощност.

Другият енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" – пети, продължава да работи по график, съобщават още от централата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата