Медия без
политическа реклама

Големи усилия се полагат България да остане енергийно зависима от Русия

24 Окт. 2022

Големи усилия се полагат България да остане енергийно зависима от Русия. Отмяната на решението да се търси диверсификация при доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е глупаво и опасно действие. Надявам се Народното събрание да поправи тази глупост.

Това коментира в предането на "Сега" (О)позиция бившият енергиен министър Александър Николов. Николов разкритикува като необмислена и идеята на служебния министър на енергетиката за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребители.

Потреблението на ток за бита е минимално в сравнение с индустриалното потребление. И именно там се получава голямото изкривяване, като се облагодетелстват големи потребители. Само България гарантирано изплаща компенсации, без да поставя никакви изисквания за енергийна ефективност и капиталови разходи, аргументира се бившият министър на енергетиката. Николов твърди, че двете тарифи за бита представляват квази-данък, като се наказват домакинствата, които ползват над определен таван. Бившият министър обясни, че не цената на електричеството у нас е проблем, а нивото на доходите, сравнени с общоевропейското равнище. Проблем е и че актуалният кабинет не прави нищо за енергийната бедност, за която вече има подготвени документи. 

Парадоксалната идея на министър Христов да изравни цените на парното, газа и електричеството Александър Николов "оправда" с дългото пребиваване на Христов в Русия, "където всичко се контролира отгоре надолу".

Още във видеото - под чий натиск служебното правителство отмени решението на кабинета "Петков" за диверсификация на ядреното гориво и как това обвързва българската енергетика отново с Русия?

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата