Медия без
политическа реклама

ЕК: Украинското зърно отговаря на всички европейски изисквания

Брюксел изпраща на Киев оценка на плана за импорт в България и останалите 4 засегнати страни

22 Септ. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Земеделските стоки, внасяни от Украйна в Европейския съюз, отговарят на всички европейски изисквания за качество и за тях не се правят компромиси, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Говорителят добави, че днес Европейската комисия ще изпрати на Киев оценка на плана на украинските власти за преодоляване на затрудненията, свързани с износа към ЕС.

Украйна предлага да се въведе лицензионен режим за земеделския износ, т.е. той да е възможен само от предварително одобрени местни износители, с цел да не се предизвикат затруднения в петте засегнати по-рано държави - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия. ЕК следи пазара и ще съобщава данните на държавите всеки месец, увери говорителят на комисията.

ЕК премахна митата за вноса от Украйна, за да помогне нападната от Русия страна, но европейските правителства предвиждат при необходимост да бъдат направени промени, посочи говорителят. По неговите думи се предвижда, след като украинският план бъде одобрен от комисията и от засегнатите държави, да бъде приложен възможно най-бързо.

Припомняме, че у нас има решение на Народното събрание да се вдигне забраната за внос на украинска пшеница, слънчоглед, рапица и царевица. В същото време премиерът Николай Денков подписа споразумение с протестиращите земеделци вносът на украински слъчоглед да остане забранен до края на ноември, а след това да се разреши внос на определено количество, което предстои да се уточни.

Засега само Унгария твърдо се е обявила за удължаване до края на годината на забраната за вноса на украинско зърно. Преди ден Словакия и Украйна се споразумяха да създадат система за лицензиране на доставките на зърно. В четвъртък украинският министър на аграрната политика съобщи, че се е договорил с полския си колега за изработване на вариант за сътрудничество в областта на износа. Румъния обяви, че ще забави ветото с още 30 дни, считано от 15 септември.

Говорителят на ЕК потвърди, че Полша участва в преговорите за новите украински мерки. Спорът между Киев и Варшава по отношение на украинския земеделски внос се задълбочи с предупреждението на полската страна, че повече няма да доставя военна помощ на Киев, а украинската страна заведе иск в Световната търговска организация срещу Полша, Унгария и Словакия, които въведоха едностранни мерки срещу украинския внос след отпадането на европейските ограничения на 15 септември. 

Ключови думи:

внос от Украйна

Още по темата