Медия без
политическа реклама

Производителите на олио си искат евтиния слънчоглед от Украйна

Заради забраната ще загубим пазарите в Западна Европа и ще фалираме, оплакаха се преработвателите

21 Апр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Производителите на олио скочиха срещу временната забрана за внос на евтин слънчоглед от Украйна. На свой ред те обявиха, че са заплашени от фалити и ще има негативни последици за цялата икономика от тази "недопустима" мярка.  И противно на зърнопроизводителите и на земеделския министър твърдят, че у нас няма толкова голямо количество суровина за преработка в огромните капацитети на нашите заводи.

"Временните мерки за ограничаване на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България. Предвид наложените тази седмица от правителството на България ограничения за внос на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с ЕК на циклични превантивни мерки в рамките на ЕС, опасенията ни са че без национална позиция по отношение на всички засегнати сектори от икономиката може да се постигнат нежелани и силно негативни последствия за нашия сектор", се казва в становище на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар, посочва Яни Янев, председател на сдружението. Икономически последствия от забранения украински внос щели да намалят генерирания БВП от сектора, да доведат до затваряне на предприятия, работа на намален капацитет и намаляване на наетия персонал.

При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори, поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, обясни Янев. Според него, ситуацията ще доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление, вследствие на невъзможността на производителите да работят при недостиг на слънчоглед и, съответно – покачване на цените за крайните потребители, както и до нов ръст на инфлацията.

В петък вечер в "Панорама" по БНТ земеделският министър Гечев съобщи, че в събота ще се срещне с големи производители на олио. Той заяви, че не трябва да се притесняват, защото в момента имат запаси за 40 дни с маслодаен слънчоглед. Но хамбарите трябва да се изпразнят до новата реколта, защото той е нетрайна култура и се окислява. Българската забрана за украинското зърно и храни трябва да влезе в сила в понеделник. А във вторник заседава Европейската комисия, която смята да прокара европейска забрана за украинското зърно и някои храни. Ако се приеме, тя трябва да влезе в сила до 5 юни. Гечев се е срещал с украинския си колега, който проявявал огромно разбиране, "защото тази ситуация и на тях не им харесва, тъй като води до падане на цените и на тяхното зърно". "Ако се стигне до европейско съгласие за мерките, България ще се съобрази", заяви Гечев. 

Производителите на олио се опасяват, че забраната за внос на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни, които са традиционни пазари за българското олио и те ще бъдат загубени за нашите маслобойни. Така българското слънчогледово олио ще отиде в трети страни, където ще се продава на по-ниски цени.

"С цел защита на индустрията и избягване на тези крайно нежелани последствия, считаме че въведените ограничения са недопустими. Предлагаме в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти", настояват производителите на олио.

Оттам сдружението  посочват, че в бранша оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия, с над 10 000 души персонал, и приходи за 2022 година от над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони левове в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС.

"Предвид на станалото вече недостатъчно вътрешно производство на слънчоглед, за голяма част от тази преработка се разчита на външен внос, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също така, следва да се отбележи, че вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, така че този преработвателен бранш е силно експортно ориентиран и един от най-големите и надеждни генератори на БВП и данъчни приходи за България. Дейността на преработвателите от индустрията е с традиционни пазари за износ на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за износ на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и др. Заради временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат загубени от България", се казва още в позицията на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа, заяви днес румънският земеделски министър Петре Дая, цитиран от агенция Ройтерс, предаде БТА. 

Румъния и Украйна ще се консултират ежеседмично за очакваните обеми от зърно в опит да се лимитира вносът, каза още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си колега Микола Солски. Днес Солски ще посети и България.
 

Още по темата

България налага временна забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна.  Сред тях са не само пшеница, слънчоглед и царевица, заради които има силна съпротива от местните зърнопроизводители.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата