Медия без
политическа реклама

Влиза в сила забраната за внос на някои стоки от Украйна

24 Апр. 2023
Срещу временната забрана за внос на суровини от Украйна се обявиха преработвателите на слънчоглед.
Илияна Кирилова
Срещу временната забрана за внос на суровини от Украйна се обявиха преработвателите на слънчоглед.

Днес влиза в сила забраната за внос на близо 20 стоки от Украйна в България, наложена от правителството за следващите 2 месеца. 

Сред забранените за внос стоки попадат пшеницата, пшеничното брашно, семена от слънчоглед, слънчогледово масло, царевица, мед и пчелни продукти, сурово и сухо мляко, някои ядки и семена, яйца и др. Забраната няма да бъде прилагана за стоки, които преминават транзитно през територията на България, те обаче трябва да са запечатани и пломбирани на границата. 

През последната година, противно на замисъла за т.нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната ни и разстроиха основни производствено-търговски вериги, обясни служебният премиер Гълъб Донев, преди правителството да вземе решението за забраната. Според него "ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес". "Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които въведоха коридорите на солидарността", обясни министър-председателят.

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури, коментира и служебният земеделски министър Явор Гечев.

Утре се събира Съветът на ЕС по земеделие, на който се очакват важни за пазара на селскостопанските стоки решения, припомня БНТ. Срещу временната забрана за внос на суровини от Украйна се обявиха преработвателите на слънчоглед. Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара.

ЕК вече предложи обща забрана на вноса на някои стоки, ако държавите вдигнат еднолично наложените.

България е направила огромна грешка, като е спряла износа на зърно през миналата година. Още тогава сме загубили традиционни пазари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

внос от Украйна

Още по темата