Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет затъна в нелепи оправдания за житото

Започне ли поскъпване на храните, ще пуснем пак вноса от Украйна, "успокои" министър Стоянов

20 Апр. 2023
Илияна Димитрова
Никола Стоянов

България е направила огромна грешка, като е спряла износа на зърно през миналата година. Още тогава сме загубили традиционни пазари. 

Това заяви днес служебният икономически министър Никола Стоянов в опит да аргументира взетото в сряда решение от кабинета да забрани вноса на над 20 вида храни от Украйна.

България налага временна забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна.  Сред тях са не само пшеница, слънчоглед и царевица, заради които има силна съпротива от местните зърнопроизводители.

Така властта признава за една грешка и прави нова. Служебното правителство се поддаде на протестите на зърнопроизводителите не само у нас, но и в другите източноевропейски страни, които граничат с Украйна. Нашите зърнопроизводители обявиха, че заради безмитния украински внос не са успели да продадат своята продукция - основно слъчоглед, и складовете им стоят препълнени два-три месеца преди прибирането на новата реколта.

С какво обаче ще им помогне забраната за украинския внос? Проблемът е, че досегашните ни пазари вече не искат българското зърно, защото предпочитат по-евтиното украинско, което заради войната влиза в Европа безмитно. А количествата в складовете са далеч над вътрешното потребление. И това го признават и агроекспертите.  "С решението за безмитен внос на украинско зърно Европа ни отне пазарите, които имахме в Испания, Италия, Франция, Гърция. Те не искат нашето зърно, а предпочитат евтиното украинско зърно", обясни преди дни бившият земеделски министър Мехмед Дикме. 

Защото така работи свободният пазар - и контрагентите, и крайните потребители търсят оптималното съотношение цена-качество. 

Покрай зърното обаче служебният кабинет реши да забрани евтиния внос от Украйна на още над 20 вида храни -  пшенично брашно, слънчогледово масло, пчелен мед, сурово и сухо мляко, орехи, лешници, яйца, птиче, свинско, овче и козе месо, овесени ядки, сорго, елда, нишестета, соя, ленено семе, рапица, вино, винен оцет, етилов алкохол и др.

В същото време икономическият министър Стоянов продължава да ни уверява от телевизиите, че правителството води битка за овладяване на инфлацията и намаляване на цените на хранителните продукти.

Смешно е, че служебната власт сега се моли на земеделските стопани да не вдигат цените, след жеста, който направи за тях със забраната на евтиния внос. „Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, каза Никола Стоянов. 

И се зарече, че ще следи изкъсо цените на едро и ако те тръгнат нагоре, България отново ще разреши вноса от Украйна.

Още по темата