Медия без
политическа реклама

Зеленски благодари на България, че вдигна ембаргото за зърното

Печалбата на зърнения бранш за 2022 г. е 2.5 млрд. лв., а се оплаква, коментира икономистът Л.Богданов

14 Септ. 2023Обновена
Pixabay

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът гласува днес решение България да подкрепи отпадането на европейската забрана за внос на украинско зърно. Забраната изтича на 15 септември като се очаква този път ЕК да не я удължава, въпреки съпротивата на Полша, Унгария, Словакия и Румъния.

Пред депутатите министърът на земеделието Кирил Вътев подкрепи вдигането на ветото за украинския внос, въпреки че досега винаги се е обявявал срещу това и дори каза, че е бил изненадан от законопроекта, внесен в Народното събрание от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП.

Вътев обясни, че на последното заседание на Министерски съвет е бил убеден от аргументите на премиера и финансовия министър. По думите му са били представените макроикономически показатели, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на тази забрана, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа там, където възникнат проблеми.

Земеделският министър обяви, че ще бъде завишен контролът върху вноса на всички украински стоки. Стриктно ще се контролира за радиоактивност и тежки метали в допълниние с проверката за пестициди и хербициди и др. подобни.

"Притесненията на земеделските производители от вдигането на забраната са големи, защото Украйна е изключително мощна аграрна страна с огромни обеми. Основателно е притеснението, че тя не изпълнява тежките изисквания на ЕС за производството на земеделска продукция, които спазват страните членки", каза Кирил Вътев. Земеделският министър обясни, че и до момента украински слънчоглед влиза у нас през Румъния като румънски. 

В събота министърът има среща със зърнопроизводители, затова той очаква днес те да представят притесненията и въпросите си, за да получат коректни отговори, да се набележи програма за действие.

Междувременно земеделските производители обявиха, че от понеделник започват протести в цялата страна. "Протестите ни ще бъдат на възлови точки в цялата страна и ще бъдат насочени към София във вторник", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. "Народното събрание направи огромна услуга на земеделския сектор - обедини абсолютно всички браншове. Това до момента не се е случвало", каза Проданов. 

Исканията им са да се продължи забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна и да се въведе въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. 

В парламента против вдигането на ветото на украинския внос гласуваха БСП, Възраждане и ИТН и те бяха най-активни в дебатите

Впечатление направи, че осем депутати от ГЕРБ гласуваха "въздържали се". Депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, която е бивш земеделски министър, обяви, че няма никакво значение от приемането на това решение на парламента, защото на 15 септември така или иначе забраната, наложена от ЕК, изтича. "В същото време с това решение злепоставяме България пред петорката, а на тях винаги сме разчитали за подкрепа. Изключително много се засилва недоверието и пред земеделската общност, защото досега позицията беше в обратния смисъл", посочи Танева.

Според БСП и Възраждане отпушването на украинския внос няма да доведе до сваляне на цените на храните в търговската мрежа, а единствено ще донесе по-големи печалби за преработвателите на слънчоглед. ."Това е предателство на българския национален интерес. Несъстоятелни са аргументите за повече приходи от ДДС и по-ниски цени на храните. Това е и провокация пред източноевропейския блок, с които заедно сме по-силни при защитаването на определени тези", заяви Корнелия Нинова.

"Някои от лидерите на сглобката имат интереси в производството на олио", посочиха от Възраждане. И допуснаха, че Делян Пеевски като вносител също така иска да се реабилитира за попадането му в списъка Магнитски.

"Не е вярно, че украинският внос ще унищожи българското земеделие. Ние сме част от един общ пазар и цените се определят от този пазар. Разликата между цената в България и цената на европейския пазар може да бъде само заради транспортните разходи. Нека дадем допълнително предимство на нашите фирмери и преработватели заради ниските транспортни разходи в сравнение с други европейски страни”, каза лидерът на Продългжаваме промяната Кирил Петков. И посочи, че отпушването на износа ще доведе до сваляне на инфлацията. "Предпочитам месото, олиото и хлябът да бъдат с по-ниска цена", каза Петков.

"Благодарен съм на България за решението й да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември. Благодаря на премиера Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност.", написа в мрежата X президентът Володимир Зеленски. 

 

"Приветствам решението на Народното събрание на България за премахване на забраната за внос на зърно в ЕС от Украйна. Това ясно демонстрира солидарност с Украйна в този изключително труден за страната ни момент! Това също е значителен принос за глобалната продоволствена сигурност. Благодарен съм на всеки депутат, който подкрепи това решение!", написа в X Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент. 

 

Ключови думи:

внос от Украйна, вето

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?