Медия без
политическа реклама

Брюксел удължи забраната за внос на украинско зърно до 15 септември

Отпада изключението да се допускат товари по договори, сключени преди 24 април

06 Юни 2023

С три месеца се удължава забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България и още четири европейски страни. Европейската комисия взе това решение на 5 юни, когато изтече предишното ограничение за украинския внос.

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава до 15 септември 2023 г. Допуска се единствено транзитен превоз.

С новото решение отпада дерогацията, която съществуваше досега за договори, сключени преди 24 април, когато първоначално влезе в сила регламентът за забрана на вноса на украинско зърно в петте европейските държави. Това изключение бе силно критикувано от българските зърнопроизводители, които твърдяха, че не може да се контролира дали на границата не се представят фалшиви договори.

Цената на забранените за внос от Украйна земеделски продукти продължава да се срива и родните зърнопроизводители са поставени натясно - от една страна трябва да освободят складовете си за новата реколта, от друга – кредиторите са по петите им.

Според Еврокомисията все още са налице съществени логистични затруднения и ограничен капацитет за складиране, като инфраструктурата на петте държави членки продължава да бъде недостатъчна за справяне с нарастването на трафика, смята 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата