Quantcast
5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия

2 349
 pixabay.com

Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от мерките, с които европейците да отговорят на ескалацията на конфликта в Украйна, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Ако бъде прието, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти – Антверпен. Такава забрана вече е била предлагана, но винаги се е натъквала на вето от Белгия.

По-рано този месец белгийският премиер Александер де Кро обясни, че евентуално спиране на вноса на руски диаманти ще бъде "огромна загуба" и удар по бранш, който дава 5 процента от експорта на Белгия и издържа 30 хил. работни места в страната. Според източници на Ройтерс обаче белгийското правителство е склонило да се откаже от ветото си, след като руският президент Владимир Путин обяви мобилизация и намерения да анексира десетки хиляди квадратни километри украинска територия.

Руската група компании "Алроса" е най-големият производител на необработени диаманти в света – 30% от глобалния добив през 2021 г. Продажбите, реализирани от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 млрд. долара - главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев, който първи настоя за ембарго върху руските диаманти, припомни, че Русия използва тези приходи, за да финансира агресията си срещу Украйна.

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

22159
Ценовият таван за руския петрол влиза в сила от днес

05.12.2022

943
Проруско изказване на Макрон предизвика остри реакции

05.12.2022

Обновена

9230