Медия без
политическа реклама

Здрава Каменова обра наградите на фестивала за моноспектакли „Соло акт“

Мариус Куркински и Краси Ранков с отличията за мъжка роля от професионалното и от алтернативното жури

08 Апр. 2024
Актрисата драматург Здрава Каменова сменя поне десетина самоличности в "Хитът на сезона".
Актрисата драматург Здрава Каменова сменя поне десетина самоличности в "Хитът на сезона".

На церемония в Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово, снощи бяха връчени наградите на отличените спектакли, участвали в тазгодишното издание на Международния фестивал на монодрамата "Соло акт". Две комисии оценяваха 13-те моноспектакъла, представени на четири сцени в града. 

Петчленно жури от професионалисти връчи награди в пет категории. Приза за най-добър спектакъл спечели "Хитът на сезона" от Здрава Каменова с режисьор Благой Бойчев, на продуцентска къща "Перо и вятър". Представлението беше отличено и от втората комисия, съставена от габровски общественици.

Наградата „Изкуството на художника в моноспектакъла“ бе присъдена на Мариета Голомехова за "Старецът и морето" по Ърнест Хемингуей, моноспектакъл на актьора Красимир Ранков, постановка на Веселин Ранков, Драматичен театър – Пловдив.

За „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ бе отличен Вельоко Ненадич за „Гоя“ от Мирослав Кърлежа – моноспектакъл на босненеца Зиях Соколович, продукция на Хърватия.

Приза „Изкуството на актьора в моноспектакъла” за мъжка роля получи Мариус Куркински за своя „Нашенец“ по Чудомир., продуцентска къща „Ажур пико“. Аналогичната награда „Изкуството на актьора в моноспектакъла”, но за женска роля, отиде при Здрава Каменова за „Хитът на сезона“.

Наградата „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“ взе Йордан Славейков за своята монодрама „Виктория“ – моноспектакъл на актрисата Деница Даринова за I AM Studio. 

Професионалното жури връчи и извънредна награда за нов български драматургичен текст на Теа Денолюбова за „Боже мой“, моноспектакъл на Христо Мутафчиев.

С наградата на публиката си тръгна вездесъщата Здрава Каменова, отново за абсолютния театрален хит "Хитът на сезона".

Алтернативното жури от общественици присъди „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ за мъжка роля на Краси Ранков за „Старецът и морето“, а за женска роля – на Весела Бабинова за „Пистолет в торнадо“. Отличието „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“ бе за Васил Дуев-Тайг за постановката на „Пистолет в торнадо“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата