Quantcast

Медия без
политическа реклама

Явор Гърдев и Иван Бърнев канят на пътешествие в Космоса

Режисьорът е написал либретото за „Кастор“, а музиката е дело на Петър Дундаков

19 Дек. 2022

Режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов се обединяват в музикално-драматичния и визуален пърформанс с Иван Бърнев „Кастор. Портрети на неизвестното“ , чиято софийска премиера ще се състои на 29 и 30 декември в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Спектакълът се превърна в едно от събитията на миналата година, когато негова работна версия беше представена под открито небе на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и донесе номинация за награда „Икар“ на Явор Гърдев, но този път в новата му роля на автор на текста „Кастор“. Тук той изненадва със съчетаването на стриктно документална основа, преминаваща постепенно в научно-фантастична мистификация, отиваща далеч напред във времето.

„Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб“, разказва Явор Гърдев. Започвайки да изследва темата, драматургът режисьор осъзнава колко далеч все още е човечеството от „покоряването“ на Космоса и колко „смехотворни“ все още са технологиите, с които разполага за тази цел. Невероятното изпитание, на което би бил подложен човекът, за да постигне дори неимоверно скромна мечта за овладяването на Близкия космос, става център на историята на Кастор Пек. Той е обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Героят започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт и постепенно пътуването му в Космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност, дискретно повдига завесата Явор Гърдев.

Обединяването на театрална изразност със съвременна опера в общ спектакъл е по идея на Петър Дундаков. Първоначално проектът възниква именно като музикална композиция през 2019 г., когато той създава „Портрет на неизвестното“ – музикално произведение за сопрано, пиано и класическа перкусия. „Светът днес изглежда все по-контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него,  независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си“, споделя композиторът първоначалния си размисъл, вдъхновил го за написване на музикалното произведение.

Визуалната и пространствената среда на спектакъла е дело на мултидисциплинарния артист и сценограф Венелин Шурелов, който също силно се интересува от футуристика и от Космоса. В дебрите на неизвестното ще ни поведат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), а в ролята на Кастор влиза Иван Бърнев, който наскоро се завърна триумфално от Мадрид с поредна награда за негова роля в киното („Васил“).

Петър Дундаков предложи да се съберем в този проект, макар през годините с него да имахме и други опити да направим нещо подобно. Всъщност ние сме приятели от много отдавна. Едно време заедно следвахме и завършихме философия в Софийския университет. Бяхме се оформили своеобразен кръг, компания от трима постоянни дискутанти, в която водехме активни спорове и осъществявахме интелектуални пътешествия из сферите на хуманитаристиката и изкуствознанието. Това, разбира се, беше още преди Петър да стане школуван в Нидерландия композитор. Тогава той беше просто единият от „Тибетски сърца“, а аз – единият от „Триумвиратус. Бяха мрачно-хубави години“, припомни си Явор Гърдев пред "Сега". Миналото лято Дундаков го кани да напише драматургичен текст, който да бъде гръбнак на музикалната част. В спектакъла текстът и музиката са равностойни, като имат своето самостоятелно значение, а едновременно с това образуват заедно смисли, без едното да илюстрира другото или обратно, обяснява композиторът.

Аз мога само да бъда щастлив, че съм замесен в тази талантлива и вълшебна микстура. Разбира се, много се надявам и аз да внеса моя принос в това да се получи нещо наистина неповторимо. Моят герой Кастор е единственият оцелял на екзопланетата Проксима Кентавър b, който осъзнава рисковете, опасностите и най-вече отговорността, която носим към човечеството и към себе си, за да оцелеем като вид. Аз самият съм представител на този вид и съвсем нормално е да се вълнувам от тези теми“, обобщи за "Сега" и актьорът Иван Бърнев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?