Медия без
политическа реклама

"Времеубежище" вдъхнови германския павилион на Венецианското биенале

24 Февр. 2024
"Времеубежище" вдъхновява германски артисти за павилиона, с който ще се представят на тазгодишното биенале.
БГНЕС
"Времеубежище" вдъхновява германски артисти за павилиона, с който ще се представят на тазгодишното биенале.

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" е вдъхновил кураторката на германския проект за Венецианското биенале тази година, съобщава БТА.

Проектът е озаглавен "Прагове" (Thresholds) и е поглед към миналото и бъдещето от различни артистични ъгли. Кураторката Чаала Илк потърсила контакт с Господинов и поискала нашият писател да даде предложения за проекта. "Тя каза, че е чела романа и на турски, и на немски (кураторката е от турски произход - б.р.)", каза пред агенцията Георги Господинов. "Самото описание започва с епиграф от Time Shelter", отбеляза писателят. Той каза, че не иска да говори много на този етап, тъй като все още се уточняват детайли по проекта и се разменят идеи. 

На официалния сайт на "Прагове" настоящето е описано като междинно място, където никой не може да остане и което съществува само защото едно нещо се е случило, а друго все още предстои. "За хора с биографии, характеризиращи се с миграция, темпоралното възприемане на настоящето като праг между ретроспективата и перспективата е съчетано с фундаментално пространствено и физическо преживяване на живот в пресечната точка на различни принадлежности", пише в сайта на Institut Fur Auslandsbeziehungen, представящи проекта.

За инсталацията кураторката Чаала Илк се спира на три прочита, наречени сценарии. По първия ще работи Яел Бартана, решила да покаже свят на ръба на пълното унищожение. Вторият е на Ерсан Мондтаг, който ще построи "фрагментиран и на пръв поглед по-незначителен наратив", силно напомнящ "клиниката за минало" от сюжета на "Времеубежище". Третата част от проекта ще излезе извън границите на немския павилион. На остров Ла Чертоза във венецианската лагуна съвместно ще работят четирима творци, които ще използват естествените форми на пейзажа.

По думите на Господинов е много радостно, че и българският проект е свързан с миналото. "Описано е в романа - то може да бъде опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща. Парадоксът е такъв", каза с въздишка той.

Като "Сега" писа, България ще се представи на Венецианското биенале с проекта "Съседите". Инсталацията под това име се състои от три стаи. Първата е всекидневна, в която се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Втората е за хора, които говорят с недомлъвки или не са готови да говорят. Там звуците са по-абстрактни. В третата стая – кухнята, всички мебели са боядисани в бяло, говор няма, абсолютно всичко е доведено да абстракция и звук. Тя е за хората, които не са имали възможност да говорят – починали или нямащи спомени.

Тазгодишната тема на Венецианското биенале за съвременно изкуство (20 април - 24 ноември) е "Чужденци навсякъде".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата