Quantcast
Виртуозът Спиваков върна орден на Лукашенко заради окървавения протест | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Виртуозът Спиваков върна орден на Лукашенко заради окървавения протест

420
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Владимир Спиваков

Световноизвестният руски цигулар и диригент Владимир Спиваков върна ордена, присъден му от президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщават руските медии. Виртуозът написа отворено писмо до държавния глава, в което пише, че "се срамува да носи орден, свързан с управление, което създава за своя народ условия на живот, несъвместими с хуманизма и демокрацията."

Спиваков е награден с държавното отличие "Франциск Скорина" през 2014 г. за особени заслуги в хуманитарната и благотворителната дейност. Наградата е учредена през 1995 г. и досега с нея са били почетени само 230 души. 

"Сега на вашия "празник" цари мракобесие, тирания, насилие и безкрайни примери на крайна жестокост, с които властта потиска волеизявлението на множество граждани в цялата страна... Елементарните права и свободи на народа в република Беларус включват право на мирен протест", възмути се музикантът от насилственото потушаване на протестни демонстрации в Минск.

Спиваков, познат и от неколкократните си гастроли като солист и диригент в България, многократно е изнасял концерти в столицата и други градове на Беларус, а преди 10 години създава там и фестивала "Владимир Спиваков кани", на който гостуват световноизвестни солисти, балетни трупи и хорове

Протестите в Беларус започнаха на 9 август след обявяването на предварителните резултати от президентските избори. Те завършиха с нова убедителна победа на действащия президент Александър Лукашенко. Хиляди хора обвиниха властта в манипулации, а в центъра на столицата Минск бяха издигнати барикади. Полицията използва сълзотворен газ, палки, водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращите. Само за три дни 6000 души са задържани, има вече и една жертва на полицейското насилие.

 

Още

Посолството на САЩ подкрепи бития от полицаи Димитър Кенаров

24.02.2021

2306
Авторка на "Сега" бе удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий"

12.02.2021

505
Прокуратурата замете под килима полицейския побой над Димитър Кенаров