Медия без
политическа реклама

Удостоиха Калин Врачански със „Златен кукерикон“ за комедийна роля

Големият режисьор Теди Москов взе приза на името на Калоянчев и призна извращенията си

08 Апр. 2024
Теди Москов с наградата между Ивайло Калоянчев и Калин Сърменов.
Даниел Димитров
Теди Москов с наградата между Ивайло Калоянчев и Калин Сърменов.

Актьорът Калин Врачански най-сетне дочака своята първа голяма театрална награда – „Златен кукерикон 2024“ за най-добра мъжка роля за двете си превъплъщения в спектакъла „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг под режисурата на Асен Блатечки в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. Отличията за сценични постижения в сферата на хумора и сатирата бяха раздадени снощи в „дома“ на учредителите от Сатирата, но за разочарование на многобройните си фенки Врачански се оказа в чужбина и не можа лично да приеме приза, който от негово име прибра колежка.

Носителката на наградата за най-добра женска роля Светлана Бонин, отличена за изпълнението й на редица образи в спектакъла на Стоян Радев „Монолози за вагината“ по текст на Ева Енслър, също не можа да се яви. Съпругът й, актьорът Христо Бонин, съосновател на формация „Бонини“, обясни от сцената, че като хора с много деца често им се налага да се заместват, а в случая Светлана била под карантина. Той покани зрителите на „Монолози…“-те, за да се уверят, че наградата й е заслужена.

Спектакълът донесе и награда за най-добра режисура на Стоян Радев. Той отдаде дължимото на участващите в него актриси Светлана Бонин и София Бобчева, като обясни, че това е награда за невидимата режисура. „Най-вероятно е връчена от сърце, защото знаем, че само сърцето вижда невидимото. Както казва лисицата от „Малкият принц“, най-същественото е невидимо за очите“, каза Радев. Той подчерта, че за него е изключителна чест да вземе отличие на церемония, в хода на която малко по-късно на същата сцена Теди Москов ще получи голямата награда за цялостно творчество. „Теди Москов е режисьор, на когото аз бих давал награди всеки ден“, посочи Радев и обяви, че ще завърши изявлението си с нещо смешно: „Трябваше да благодаря на още някого – на кой, на кой?...На Койна!“, каза режисьорът, който явно умишлено бе пропуснал името на третата участничка в спектакъла Койна Русева при изреждане на благодарностите.

Въпреки двете отличия на „Монолози за вагината“, за най-добър комедиен спектакъл бе определен „Онзи, другият Ню Йорк“ – авторско представление на Ванина Кондова. Тя сподели, че дълго време е живяла извън България и този спектакъл е нейното завръщане.

За млада надежда на хумора и сатирата пък бе обявена актрисата Пепа Николова от „Летните оси ни хапят даже през ноември“ на Иван Вирипаев с режисьор Павло Гатилов, постановка на Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас. Тя посвети приза на починалия неотдавна дългогодишен директор на бургаската трупа – режисьора Борислав Чакринов, „който ме хвана за ръка и ме поведе по пътя на театъра с много любов“.

Кулминация на вечерта бе награждаването на Теди (Стефан) Москов със „Златен кукерикон 2024“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Вместо традиционния миниатюрен плакет той получи една доста едра пластика „Златен кукер“ от ръцете на Ивайло Калоянчев. В присъщия си самоироничен стил Теди се представи като човек, който се занимава с второто извращение в театъра (първото е на преводача на чуждестранните пиеси), а следващите трето, четвърто и т.н. са за актьорите според техния брой. Големият режисьор сподели, че напоследък поставя доста в провинцията, където актьорите са „като звънчета“ отдадени на работата си в театъра, а не се разкъсват между множество ангажименти.

Емоциите ескалираха още малко, когато директорът на Сатирата и съ-водещ на церемонията Калин Сърменов обяви извънредната награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър – за режисьора Борислав Чакринов посмъртно. Той го причисли към хората, създаващи мечти, и го нарече визионер. Сърменов покани на сцената дъщерята на отишлия си режисьор, създал някои от най-добрите комедийни спектакли през последните години – Борислава Чакринова. Тя прие отличието не само от името на семейството, но и от името на театралното семейство на Чакринов – бургаската трупа. „В тези много трудни месеци те застанаха до мен и ми показаха какво е неочаквана доблест и човешка доброта, извън казионното съжаление, когато си отиде ръководителят на една институция. Те ми показаха на какво е способна една театрална трупа, когато тя вярва в това, което прави“, каза Борислава Чакринова.

Кой не знае

Находчивата както винаги церемония за връчването на „кукериконите“ тази година беше решена като пародия на телевизионната викторина „Аз обичам България“. Водещи бяха Александра Сърчаджиева в ролята на…Александра Сърчаджиева и неузнаваемият под перука, брада и мустаци Калин Сърменов в ролята на Чашко Кадиев. Мотото бе "Кой не знае". Въпросите кръжаха около теми като има ли връзка между това, че българските ученици са на последно място по ниво на знания в Европа, и факта, че в България сме рекордьори по покупки на луксозни автомобили; последното място на българките в класациите за изпитвано чувство на щастие как се съотнася с това, че поставянето на силикон не се поема от Здравната каса; защо първият български космически турист ще се върне от орбита с 3 шишенца шампоан и хавлиена кърпа… Почти цялата трупа на Сатирата беше включена в шоуто на сцената. Сред героите, разсъждаващи над отговорите на въпросите, бяха премиерите в оставка Николай Денков и Мария Габриел (Красимир Куцупаров с 2 различни прически отляво и отдясно), Корнелия Нинова (Добрина Гецова), Ваня Григорова (шеметна Маргарита Хлебарова), Валери Божинов (Борислав Захариев), Благо Джизъса (Михаил Сървански), Христо Стоичков (Теодор Елмазов), участнички от риалити шоуто „Ергенът“ (Стефания Кочева и Анджелика Джамбазова) и много още. Всички реални личности, разбира се, бяха с преиначени имена, но така умело портретувани от актьорите, че никой в пълната зала не остана в неведение кого осмиват.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата