Quantcast

Медия без
политическа реклама

Творба на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел

07 Авг. 2022
Официален сайт на Банкси
"Плъх с прашка" вече се намира в Градската галерия в Тел Авив.

Творба на британския графити артист Банкси, нарисувана на бетонната стена на Западния бряг и смятана за отдавна изгубена, се появи в галерия в центъра на Тел Авив. Рисунката изобразява плъх с прашка и се предполага, че е израз на протест срещу политиката на Израел. Новият й дом повдига етични въпроси за премахването на творбата от оригиналното й място и за излагането на политически зареденото произведение в коренно различна среда от тази, в която е създадено, пише БТА.

Картината първоначално се появява през 2007 г. край разделителната стена във Витлеем на Западния бряг. След като картината е нарисувана върху бетона, самата тя става основа за графити от неизвестен, който изписва със спрей върху нея "Почивай в мир, Банкси плъх". 

Сега тя е изложена в Градската галерия на Тел Авив. "Това е историята на Давид и Голиат", каза Коби Абергел, израелски търговец на изкуство, който е купил творбата. Асошиейтед прес отбелязва, че не може независимо да потвърди автентичността на произведението. Абергел обаче твърди, че белезите върху бетона са като "пръстов отпечатък", който доказва, че това е същата картина като означената на уебсайта на твореца.

Пътешествието й в продължение на 70 километра от Западния бряг до Тел Авив е забулено в тайнственост. Над 400-килограмовият бетонен къс е трябвало да премине през израелската стена и през поне един граничен пункт. Коби Абергел, който е партньор в галерията в Тел Авив, каза, че е купил творбата от палестинец във Витлеем. Отказва да съобщи цената и името на продавача, но твърди, че сделката била законна.

По думите на Абергел палестинци са изрязали картината от разделителната стена и са я съхранявали в частни домове до началото на тази година. Арт дилърът добави, че преместването станало възможно след деликатни преговори с палестинския му партньор и внимателно възстановяване за премахване на акрилната боя, напръскана върху произведението на Банкси. Масивният къс е бил поставен в метална рамка и транспортиран с камион до Тел Авив. Но това е версията на търговеца. Подробностите за пътуването също не са потвърдени от независими източници, отбелязва АП. Абергел обяснява, че преместването на произведението не е било координирано с израелските военни и било организирано от палестинския му партньор. Той твърди, че няма намерение да продава творбата.

Собственикът на галерията в Тел Авив Барух Кашкаш споделя, че блокът с размери близо два квадратни метра е толкова тежък, че се наложило да бъде внесен с помощта на кран и едва бил преместен навътре в сградата. 

Говорителят на палестинското министерство на туризма Жери Кумсиех коментира, че "това е кражба на собственост на палестинския народ".  Говорител на Банкси не е отговорил на запитванията за коментар.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?