Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Тръненият венец“ на Елза Гоева ознаменува 95-годишнината й

Голямата художничка открива нова изложба живопис и рисунки в галерия „Арте“

01 Ноем. 2023
Един от пейзажите на Елза Гоева

Изложба „Тръненият венец“ на голямата българска художничка Елза Гоева представя от 4 до 13 ноември столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31. Събитието по достойнство ознаменува 95-годишнината на авторката. Досегът с изкуството й неизменно ни възхищава и ни изпълва с радостни емоции. Въпреки напредналата си възраст тя е съхранила всичко най-добро, с което я знаем от години  – финес на пластическия изказ, деликатна „трепетност“ на мазката и на фактурата, вглъбена съзерцателност при възприемането и претворяването на даден визуален мотив, отбелязват организаторите.

Експозицията включва маслени картини, пастели и рисунки с пейзажи, натюрморти, фигури, голо тяло, портретни скици.  

Художничката извайва външно опростени, на пръв поглед тривиални, но изключително богати на полихромни и монохромни тоналности образи, които пленяват зрителя с непосредственото си поетично обаяние. Природните стихии и субстанции по чудесен начин се превръщат в тонални феерии. Дематериализацията,  високата степен на одухотвореност, която авторката постига посредством богати на степенувания и на градации формални съчетания, намира пряк и непосредствен, непреднамерен път към зрителските възприятия, коментира изкуствоведът проф. д-р Чавдар Попов.

Елза Гоева е в състояние да „изтъче“ сложна мрежа от пластически отношения в картината, при която между предмета и средата, между фигурата и пространството се установяват състояния на особена „дифузност”, на своеобразно активно взаимопроникване. Художничката се интересува не от мимолетните и от временните, а от трайните, постоянните състояния и внушения на съответния мотив. Нейният персонален пластически идиом е „синоним“ на естествената чистота на художническия изказ и свидетелства за дълбока вътрешна умиротвореност. Водещи като правило са фината емоция, проникновената художническа интуиция, категоричен е изкуствоведът.

Елза Гоева е родена на 27 юли 1928 г. в село Болярово (днес град), Ямболско. През 1953-та завършва специалност „Живопис“ при проф. Панайот Панайотов във ВИИИ „Николай Павлович“. Работи в областта на портрета, пейзажа, фигуралните композиции. Има десетки самостоятелни изложби както у нас, така и в Букурещ, Москва, Прага, Анкара, Истанбул и др. Въпреки достолепната си възраст, всяка сутрин преди зазоряване Елза Гоева продължава да застава пред статива в ателието си в своя дом и да рисува.

Настоящият проект се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

 

Още по темата