Медия без
политическа реклама

Теди Москов припомня „Комедия на слугите“ в Yalta Art Room

Режисьорът ще разкаже за гостуването в Авиньон в поредицата „Представленията, които ни създадоха“

20 Март 2024
 Никола Додов и Мая Новоселска като Дон Кихот и Санчо Панса в "Комедия на слугите".
Личен архив
Никола Додов и Мая Новоселска като Дон Кихот и Санчо Панса в "Комедия на слугите".

На култовия спектакъл „Комедия на слугите“ на Теди Москов ще бъде посветена втората среща от поредицата „Представленията, които ни създадоха“, организирана от Yalta Art Room. Любимият на мнозина колоритен режисьор ще припомни на публиката знаковата си творба, чиято премиера беше на 30 март 2002-ра, и ще разкаже подробно за гостуването й на фестивала в Авиньон същата година.  Срещата с Теди Москов ще бъде на 26 февруари от 19.30 ч. Модератор на събитието е актрисата Василена Винченцо-Коломоец, а сценарист – режисьорът Васил Дуев-Тайг.

Хитовият спектакъл „Комедия на слугите“ се играе над 10 години и е гледан от хиляди зрители по света и у нас. Той е копродукция на театър „Улицата" и театър „Българска армия", Театралния фестивал в Авиньон, програма ТЕОРЕМ и френските театри „Филатюр" и „Роз дьо Ван". Теди Москов преобръща традиционната връзка слуга-господар със забавната си „Комедия на слугите" по Голдони, Молиер, Сервантес, обединявайки фрагменти от класически техни текстове: „Слуга на двама господари", „Дон Жуан" и „Дон Кихот". Сценарият, разбира се, е на режисьора. В актьорския екип са Мая Новоселска, Христо Гърбов, Валентин Танев, Камен Донев, Вяра Коларова, Адриана Найденова, Стефания Колева, Стефан Вълдобрев, Никола Додов, Кристина Янева, Борислав Стоилов, Георги Спасов и Ненчо Илчев. Всички актьори играят по няколко роли. Сценографията е дело на Пламен Бонев, костюмите са на Свила Величкова, музиката е на Антони Дончев. Осветлението е направено от Иван Тонев, а анимацията от Владимир Шишков.

„Текстовете са свързани парадоксално, с въображение и ирония, но и със здрави логични връзки. „Комедия на слугите" преминава от жанр в жанр, от реалност към фантазия, от високото към ниското изкуство. Към този блестящо подреден хаос Теди Москов е добавил видео, анимация, фокуси, цирк. Пред очите на публиката персонажите сменят самоличността и настроението си с изключителна бързина и изобретателност. Карнавалният свят се завърта като лента, върху която за миг се улавя разнообразието на света – сълзи и щастие, мъдрост и глупост, любов и смърт“, коментират медии дни преди премиерата.

"Спектакълът се занимава с това как слугите с тяхното въображение и фантазия се оказват винаги в центъра на всичко и движеща сила в различни ситуации – любов, изневяра, мечти и т.н. (...) Това е особен вид комедия, не е комедия на простащината”, споделя в тв интервю актьорът Камен Донев.

На най-важното театрално събитие в Европа – Авиньонския фестивал, в „двора на честта” на Папския дворец, побиращ до 6000 зрители, през юли 2002 г. трупите на „Ла Страда” и Театъра на армията представят шеметната „Комедия на слугите”. Москов е гостувал на международния форум и четири години по-рано с „Майстора и Маргарита“. През 2006-а „Комедия на слугите“ гастролира и на 38-ия Международен театрален фестивал във Венеция.

Стефан (Теди) Москов е един от най-характерните, ярки и разпознаваеми театрални режисьори. Темите, които го вълнуват, са абсурдът на света и стремежът към свобода. Обича минимализма в театъра, или „бедния театър", както самият той го определя.

Запис от срещата с режисьора ще бъде качен на интернет страниците на Yalta Art Room. Събитието се осъществява с подкрепа на Национален фонд „Култура“ и театър „Българска армия“.

"Представленията, които ни създадоха" е серия дискусии с безплатен достъп, в които участват емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България. Първата от тях бе с режисьора Явор Гърдев и беше посветена на спомена за мащабния му спектакъл „Крал Лир“ в Народния театър. Създателите на инициативата гледат на това приключение като на образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата