Медия без
политическа реклама

Свилен Стефанов разказва без пътеводител към "здравия разум"

Изложба живопис на известния художник се открива утре в столичната One Gallery

04 Дек. 2023
Свилен Стефанов, "Културолози крадат труп".
One gallery
Свилен Стефанов, "Културолози крадат труп".

Изложба живопис на известния художник Свилен Стефанов се открива в столичната One Gallery на ул. „Дякон Игнатий“ 1а във вторник, 5 декември, от 18.00 ч.

В галерия ONE Свилен Стефанов показва живописни платна, правени през последните две години. Те са подкрепени от серия от дванадесет рисунки, която също за пръв път се появява в изложбено пространство. Така пред зрителя се разкрива селекция, която може да се приеме за актуален синтез на темите и визуалния почерк на автора.

След период на интерес към сферата на неконцептуализма Свилен Стефанов се обръща към живописта още в средата на 90-те години. Той целенасочено започва да създава своя форма на концептуална живопис, в която прилага по умозрителен начин класически живописни средства. Подход формално живописен, но минал през разбирането, че съвременното изкуство е преди всичко начин на мислене, което може да се прояви през спецификите на всякакви опредметяващи средства.

Стефанов поставя текст в изображението, който не е литературно-повествователен, а по-скоро цели семантично прекъсване, предполагащо мисловно объркване. Ярките надписи са свързани с киното, историята на изкуството, музиката, литературата, дори политиката, като съществува синтез между слово и образ. В тази иронична постановка трудно може да се открие пряк път към еднозначен прочит – тук пътеводител към т.нар. „здрав разум“ не е предвиден, отбелязват организаторите на събитието.

В платната на Свилен Стефанов обратната перспектива придава сюрреалистичен психологизъм на неодушевените предмети. Авторът излиза извън стандартния рефлекс на школувания художник, който търси „златно сечение“ или каквато и да била „правилна“ композиция. Той не се бои от огледалната симетрия и влиза „между тактовете“. Поради всичко това има основания да се твърди, че Свилен Стефанов притежава изградени с времето свои образен свят и изобразителен език, които функционират в света на изкуството като уникална запазена марка, твърди Сузана Николова – куратор на изложбата.

Самият автор разказва: „Живописта ми е резултат на достатъчно продължителен опит в полето на самата материалност на това изкуство, но несравнимо повече тя е следствие от заниманията ми с теория и история на изкуството, както и с практиката ми като художник пред 90-те, когато предпочитаните от мен изразни средства бяха фотографията, текстът и пърформансът“.

През последното десетилетие на миналия век Стефанов е сред създателите на идеологията на група XXL, чрез която съвременното ни изкуство получи ново звучене, различно от заварените „социалистически“ парадигми, или от налагания (от определени среди) като задължитилен за „съвременния художник“ неоконцептуализъм. Днес, съвсем умишлено, той работи в изобразително поле, свързано с традицията, но това отново е част от разбиранията му за независимост.

„Живописта ми е наративна и на пръв поглед разказва различни „истории“, но логическите нишки на тази тематичност са умишлено прекъснати. В тях няма нещо, което по някакъв начин би могло да бъде обвързано с житейска конкретика. Същността на моята работа е дълбоко вкоренена в едновременното усещане за божественост на битието и дълбокото съмнение във всички идеологии, характеризиращи социалната страна на съвременния живот“, казва художникът.

Свилен Стефанов (1966, София) е завършил история на изкуството в Националната художествена академия в София. Професор е по история на изкуството на ХХ в. в НХА, доктор на изкуствознанието. Историята му на художник, куратор и критик е свързана с група XXL, създадена в София през 1994 г. Освен в България е имал самостоятелни изложби и участие в групови експозиции в Москва, Белград, Гуанджоу, Залцбург, Венеция и др.

Изложбата в One Gallery може да бъде видяна до 10 януари 2024 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата