Медия без
политическа реклама

Съюзът на художниците отбелязва 90-годишнината на акад. Светлин Русев

Галерията на „Шипка“ 6 продължава традицията с откриване на изложба за рождения ден на твореца

14 Юни 2023
Художникът Светлин Русев на изложбата за рождения му ден 14 юни през 2013 г.
БГНЕС
Художникът Светлин Русев на изложбата за рождения му ден 14 юни през 2013 г.

Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на големия български художник Светлин Русев, отворя врати днес в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6. Вернисажът за откриването ще бъде от 17.00 до 20.00 ч., а произведенията ще могат да бъдат разгледани до 5 юли включително.

Експозицията продължава традиция, поставена от самия Светлин Русев, който всяка година на 14 юни – неговия рожден ден, организираше изложба от свои творби. Сега на „Шипка“ 6 ще може да бъде видяна селекция от представителни произведения на художника, собственост на общински и градски галерии в България. Изложбата търси емоционалната и духовната памет за Светлин, за неговата мащабна, всеобхватна деятелност, белязала българската култура през последните 60 години, посочват от СБХ. Като художник той остави огромно по своя пластичен заряд и духовен обем творчество – мащабно, монументално, епично, с дълбок хуманен патос.

Преди 30 години Петър Увалиев – интелектуалец от европейска величина, пише на Светлин Русев:

„Скъпи ми Светлине,

Внушителният строй на картините ти в спокойната галерия („Сладки води” – Лондон) така смутиха уталожения ми естетичен компас, че иначе невъзмутимата му стрелка почна лудо да се люшка между Източна Европа, където съм роден, и Западна Европа, където ще умра. Не е ли уж казано, че Изтокът си е Изток и Западът си е Запад и че те никога няма да се съберат? И ето, че по чудо те се сплитат в твоето творчество: самоуверената разсъдъчност на Запада, родена и откърмена от Ренесанса, се съчетава с езотеричната възвишеност на източноевропейските икони, за които всички гледки на неодухотворената материя са шифрован полет към най-високия от високите върхове на духа“.

По-вярна характеристика на творчеството на Светлин Русев в няколко реда едва ли може да се даде…

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство „Н. Павлович“ (днес Художествена академия) през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1975 г. е професор там. В периода 1973 – 1985 Светлин Русев е председател на Съюза на българските художници, а през 1985 – 1988 – и директор на Националната художествена академия. От 2003 г. е академик на БАН. Освен това е член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен председател на АИАП в Париж, почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена, и др.

Като ръководител на художествения живот у нас, като политическа и обществена личност Светлин Русев е запомнен като противоречива фигура, но с безспорни заслуги за откриване и утвърждаване на нови таланти и като колекционер на изкуство, което прави достояние и на широката публика.

Освен у нас Светлин Русев е представял свои самостоятелни изложби в Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин, Виена и др. Негови творби са изложени в Националната галерия в София и са част от сбирките на много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина. Монументални стенописи на Светлин Русев украсяват фоайето на Централна гара в столицата, зала в Националния дворец на културата, църквата на Ванга „Света Петка българска“ в Рупите и др.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата