Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стивън Сегал се бие срещу Украйна... е, не съвсем

Фалшивата новина беше харесана от над 400 000 души, преди да бъде свалена от автора й Джо Роган

01 Март 2022
Това наистина е Стивън Сегал — но не през 2022 г. (а през 2016), не в Украйна (а в Румъния) и не участва в сражения (а във филм).

В понеделник подкастърът Джо Роган сподели и по-късно изтри туит, в който се твърди, че актьорът Стивън Сегал е в Украйна заедна с руската армия и е бил забелязан сред войници от специалните части близо до Киев“, съобщава New York Post.

„Изтрих предишната си публикация, че Стивън Сегал е в Украйна, защото беше пародия, което не е изненадващо, но честно казано нямаше да съм изненадан и ако беше истина“, написа Роган в нова публикация няколко часа по-късно.

Фалшивата публикация беше манипулиран туит на CNN, в който се казва, че "разузнавателни агенции от цял свят" са забелязали 69-годишния актьор с "руските специални части", разположени около летище Гостомел близо до Киев. Това личи от скрийншот, споделен от The Independent.

На снимката се вижда Сегал с камуфлажна екипировка и слънчеви очила в „милитари“ стил — на фона на зелена трева и дървета, каквито едва ли има около Киев по това време на годината. Тази снимка всъщност е кадър от филма "Картели" от 2016 г.

В новия си пост Роган споделя снимка на статия на Washington Post от 2017 г., която подробно разказва за „братската любов“ между актьора и руския президент Владимир Путин и съобщава, че през 2017 г. Украйна е наложила на екшън звездата петгодишна забрана за влизане в страната, защото го смята за заплаха за националната сигурност.

Според Rolling Stone, преди да бъде изтрита, оригиналната публикация на Роган е събрала над 400 000 харесвания и 11 000 коментара - което означава, че вероятно е била видяна от милиони. По повод войната, пред списанието Сегал се е изказал като участничка в конкурс за красота: „Моите молитви са двете страни да стигнат до положително, мирно решение, след което да можем да живеем и да процъфтяваме заедно в мир“.

Роган има навика да прави експлозивни коментари и да споделя  дезинформация в своя подкаст The Joe Rogan Experience, който се излъчва в Spotify и е най-популярният подкаст на платформата в САЩ. По-рано той обяви, че младите хора не трябва да се ваксинират и рекламира лекарството ивермектин като част от режима му за възстановяване от COVID-19, въпреки предупреждението на специалистите срещу употребата му.

През януари и началото на февруари няколко изтъкнати музиканти като Нийл Йънг и Джони Мичъл направиха кампания за сваляне на подкаста му Spotify. Йънг и Мичъл изтеглиха музиката си от стрийминг платформата, заради това, че позволява на влиятелния водещ да разпространява дезинформация за COVID-19.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?