Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стивън Кинг: Казах им преди 40 г., защо светът не е готов?

31 Март 2020
ЕПА/БГНЕС

Четири десетилетия минаха, откакто Стивън Кинг представи на света „Сблъсък“ (The Stand), апокалиптичен роман за смъртоносен грип, който унищожава по-голямата част от човечеството. Затова на Краля на ужасите днес му е трудно да проумее защо родната му Америка се е оказала неподготвена за кризата с коронавируса, пише "Гардиън".

"През последните три-четири седмици хората „Живеем в стивънкингски свят“ и всичко, което мога да кажа, е, че ми се ще това да не беше истина – казва Кинг пред Си Ен Ен. – Заразата чакаше зад ъгъла много, много дълго време. В "Сблъсък" описах пандемия, която затрива голяма част от човешкия род, в този контекст днешната не е толкова лоша. Романът е от 1979 г. и беше само въпрос на време подобно неща да се случи".

"Фактът, че никой не изглежда подготвен, за мен остава загадка", коментира писателят с над 350 милиона продадени копия от книгите му.

Кинг, който обикновено е в опозиция на Доналд Тръмп, не пропусна да заеме тази позиция и сега. 

„Първо Тръмп казваше: "Това не е много сериозно, не се притеснявайте, всичко ще бъде наред“. След това се срина стоковият пазар, реалността го връхлетя, и той каза: "Е, успокойте се. Всичко ще отмине като сън, всичко ще бъде наред до Великден и църквите отново ще са пълни. Няколко дни по-късно той заговори за карантина. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо дори не знаеше за това, никой не знаеше за това, то просто му хрумна внезапно."

Интервюто с автора донесе и добри новини за феновете му. Премиерата на следващата книга на Кинг, "If It Bleeds" ("Ако кърви"), е изместена с две седмици по-рано от планираното и ще се състои на 28 април, за да зарадва читателите, докато са все още в карантина. На същата дата излиза и новият роман на Джон Гришам "Camino Winds". 

Стивън Кинг дори планирал да говори с издателя, за да направят общо представяне на двамата автори на бестселъри.

Още по темата