Медия без
политическа реклама

Сопраното Красимира Стоянова ще блесне в "Евгений Онегин"

Изпълнението й е част от Новогодишния музикален фестивал в НДК

Красимира Стоянова
Красимира Стоянова

Оперната прима Красимира Стоянова, носител на почетната титла "камерзенгерин" на Щаатсопер - Виена, ще блесне на сцената на Зала 1 на 21 декември, когато Новогодишният музикален фестивал в НДК посреща концертното изпълнение на операта "Евгений Онегин" от Чайковски. Тя ще изпълни партията на Татяна редом с талантливите си колеги Атанас Младенов - баритон (в партията на Евгений Онегин); Михаил Михайлов - тенор, мецосопраното Виолета Радомирска (Олга), която през настоящия сезон дебютира на сцената на Миланската скала, и Иво Станчев - бас (Княз Гремин). Концертът е копродукция на БНР и НДК и е с участието на Симфоничния оркестър и хор на БНР с диригент Павел Балев. Билетите са вече в продажба на цени от 25 до 80 лева. Специални намаления има за ученици, студенти и пенсионери, а деца под 12 г. влизат с билет от 10 лв. 

Новогодишният музикален фестивал тази есен се открива на 15 декември с изпълнение на камерния оркестър Cameristi della Scala. В Зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори. Репертоарът на оркестъра, един от двата щатни на прочутия милански оперен театър "Ла Скала", включва основните композиции за камерни оркестри от барока до днес, включително със специално внимание към по-малко известни италиански инструментални творби от XIX век. Дългогодишната постоянна работа с най-големите диригенти от международната сцена - от Рикардо Мути до Даниел Баренбойм, имат основна роля и допринасят за оформянето на звука на Cameristi della Scala и определя техния характерен тембър и фразировка. Билетите са на стандартни цени от 30 до 80 лева. 

На 17 декември пък на сцената в Зала 1 ще танцуват две балетни звезди от световна величина. Примабалерината Яна Саленко и Мариан Валтер ще бъдат солисти в спектакъла "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Хореографията и режисурата са на Аршак Галумян, също гост от Щатсбалет -  Берлин. Яна Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера "Ковънт Гардън" - Лондон, и Мариинския театър - Санкт Петербург. Спектакълът е постановка на Държавната опера - Стара Загора, чиято международна балетна трупа под ръководството на Силвия Томова в последно време отбеляза забележително израстване.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата