Медия без
политическа реклама

Софийската опера се похвали с над 150 000 зрители онлайн

И този уикенд тя ще ни радва със записи на свои постановки

01 Апр. 2020
Сцена от балета "Жизел".
снимка: Софийска опера и балет
Сцена от балета "Жизел".

Над 150 000 зрители са гледали излъчените до момента седем представления на Софийската опера и балет, похвалиха се оттам. Благодарение на интернет и извънредното положение изкуството на операта достига до много повече зрители, отколкото посреща залата на бул. "Дондуков". От културната институция допълват, че получават хиляди коментари в целия спектър от положителни емоции - от благодарност до истински възторг от играта на артистите, диригентите, режисурата, сценографията, костюмите.

Рекордьор по интерес е излъчената на 15 март българска историческа опера "Борислав", гледана от 28 000 души. Разбира се, много от тези зрители може би не са изслушали и изгледали цялото представление, но все пак инициативата бележи голям интерес.

И през тази седмица Софийската опера ще продължи да предлага в интернет записи на свои спектакли, на които можете да се насладите от дивана дори по анцуг или пижама. 

В петък, 3 април от 17:00 ч. е началото на "Жизел" по музика на Адолф Адам и с участието на Марта Петкова, Емил Йорданов, София Цуцакова, Боряна Петрова, Джон Абенанти, Венера Христова, Памела Пандова. Диригент е Борис Спасов, хореографията е на Ж. Корали, Ж. Перо, М. Петипа. Постановката на Петър Луканов е запис от 27 октомври 2019 г.

Звездите на Болшой театър Екатерина Крисанова и Иван Василиев участват в "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус, тази събота, 4 април, отново от 17:00 ч. В режисьорския проект на Петър Луканов се изявяват и солистите на родния балет Цецо Иванов, Боряна Петрова, Венера Христова, Памела Пандова, Милена Тодорова, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Ивана Харизанова. Диригент е Павел Клиничев от Болшой театър, а "Дон Кихот" също е запис от тазгодишния (сезон 2019/2020), вероятно преждевременно приключил, сезон на оперния театър.

В 16:00 ч. в неделя пък започва "Атила" от Джузепе Верди с участието на световния бас Орлин Анастасов. Освен него в спектакъла, режисиран от директора Пламен Карталов пеят още Венцеслав Анастасов, Радостина Николаева, Венцеслав Анастасов, Даниел Дамянов, Димитър Станчев, Пламен Папазиков. Диригент е Алесандро Санджорджи. Записът е от 2011 г.

Стриймингът може да се гледа в сайта на Софийската опера operasofia.bg, както и в YouTube канала и фейсбук страницата на оперния театър. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата