Медия без
политическа реклама

СБХ чества с изложба 100-годишнината на Любен Зидаров

С над 200 книжни заглавия в творческата си биография, той бе признат за най-възрастния действащ илюстратор в света

01 Февр. 2024
Един от ироничните автопортрети на големия илюстратор.
СБХ
Един от ироничните автопортрети на големия илюстратор.

Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23 декември 1923 – 3 януари 2023), с изложбата „100 години – една ретроспекция“, която се открива на 8 февруари, четвъртък, от 18.00 ч. в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, зала 2А.

Експозицията включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, както и книги с оригиналните илюстрации към тях. Ежедневно до закриването на изложбата на 23 март в галерията ще има прожекции на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ с режисьор Мария Николова.

Художник със забележителна диря в българското изкуство, Любен Зидаров е посветил над седем творчески десетилетия на книгите – той е един от най-разпознаваемите и обичани родни илюстратори. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му професионална биография присъстват стотици класически произведения от нашата и световната литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, творби Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Любен Зидаров е носител на Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев, неговият талант е оценен и по света – номиниран е за международната Андерсенова награда и мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, има сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.

Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство и в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил.

Макар и завършил живопис в Художествената академия (1948) при проф. Илия Петров, Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света, отбелязват от СБХ. „През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели“, споделяше приживе художникът.

Любен Зидаров е сред авторите, включени в изданието „Сто световни илюстратори“ на американския критик Ленард Маркъс.

Проектът „Любен Зидаров. 100 години – една ретроспекция“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата