facebook
twitter

Култура

СБФД: Кошлуков, къде са парите за кино?

Кинодейците припомнят, че БНТ има законово задължение да харчи 10% от бюджета си за нови български филми
3 150
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съюзът на българските филмови дейци разпространи отворено писмо, в което задава неудобни въпроси на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, с копия до председателката на СЕМ София Владимирова и шефа на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов. То изразява тревога от актуалната политика на обществената медия по отношение на производството, копродуцирането и излъчването на български филми.

От Съюза припомнят, че според Закона за радио и телевизия БНТ има ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българско телевизионно творчество. И като контрапункт цитира думите на Кошлуков: "Пари за кино няма!", изречени по време на публична дискусия за обществената роля на БНТ през ноември м.г. 

Кинодейците припомнят, че в периода 1998-2017 г. по силата на този закон БНТ е изиграла решаваща роля за родното кинопроизводство, подпомагайки благодарение на редовните си сесии появата на екран на филми като "Възвишение", "Ага", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Посоки", "Бащата" и др.

 „Преустановяването на тази политика е безотговорно и недалновидно и ще доведе до отстъпление от културната мисия на обществената телевизия. В контекста на готвените промени в Закона за радио и телевизия това поставя под въпрос волята и компетентността на сегашното ръководство на БНТ да представлява и защитава интересите на българското кино“, се казва още в писмото.

Кинодейците припомнят, че наскоро безцеремонно бе уволнена режисьорката Боряна Пунчева, главен продуцент на Продуцентски център „Телевизионно филмопроизводство – студия „Екран“. Това, според тях, демонстрира липсата на приемственост спрямо водената с години политика на БНТ за подпомагане създаването на българско кино.

СБФД настоява обществената медия да изпълнява своите законови задължения, като възстанови регулярното провеждане на годишните конкурсни сесии за филмопроизводство; публикува официално размера на бюджетната субсидия, регламентиран в ЗРТ, и ефективното й изпълнение за последните две години, както и да оповести подробна справка за финансираните филмови проекти в периода 2018-2020 г. Кинодейците се надяват, че ръководената от Кошлуков медия ще оповести и бюджетните си планове в тази насока за следващите две години. 

От края на миналата година Съюзът на филмовите дейци се оглавява от един от най-талантливите млади наши режисьори, Милко Лазаров.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Аделина Радева напуска Нова телевизия

29.05.2020

4953 28
Тотото и БНТ плащат скъпо и прескъпо за излъчване на тиражите

21.05.2020

Екип на Сега

5472 28
Коронавирусът затвори регионалното министерство за 2 дни

19.05.2020

752 6

Коментари

Илиан Мавров156...

Да не мислите,че ченгесара мисли за българската култура?Той като "чуе за култура и се хваща за кобура"!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×