Медия без
политическа реклама

Само 600 свободни артисти поискаха държавна помощ

30 Апр. 2020
Боил Банов
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Боил Банов

620 независими артисти са поискали парична подкрепа от държавата до края на работния ден във вторник, съобщиха от Министерството на културата след запитване на "Сега". За извънредната сесия на Национален фонд "Култура", която ще финансира с 2.5 милиона лева оцеляването на свободните творци с ниски доходи по време на пандемията от COVID-19, се кандидатства до 15:00 ч. днес. След това заявленията (вероятно числото ще набъбне малко в последния ден и половина от срока) ще бъдат разгледани, а отговарящите на условията артисти ще сключат договор за финансово подпомагане в двуседмичен срок. 

Кандидатите творци трябва да са социално слаби (под 1000 лв. месечен доход за последната година), да се самоосигуряват или да работят по граждански и авторски договори и да не се възползват от друга кризисна мярка за подпомагане като например безлихвен кредит. Те трябваше да докажат всичко това с творческа биография, данъчна декларация и попълнени документи от сайта на НФК, които се подават онлайн. 

Обещаната от държавата помощ по програмата, наречена "Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата", е 720 лева месечно за срок от три месеца.

"В свободния сектор са заети немалка част от българските артисти, като в тази група се включват актьори, художници, музиканти, танцьори. Това е огромна група хора, която ще получи безвъзмездна финансова подкрепа, в която се включват и социалните осигуровки. Държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и да дойдат, да се заявят. Това не е социална помощ, това е грижа в тежка ситуация, като очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, просперитет и позитивно отношение към живота", коментира министър Боил Банов при обявяването на сесията по-рано този месец.

Артистичните професии са сред най-засегнатите от коронавирусната криза, тъй като всички културни мероприятия у нас (а и по света, по-рано или по-късно) бяха прекратени още в началото на март. На практика вече два месеца те не могат да упражняват дейността и да си печелят от нея. Над 1000 души бяха подписалите писмото до Боил Банов през март, които първи поискаха държавата да подпомогне свободните творци.

Щатните артисти и служители в държавните и общински театри, музеи, галерии и т. н. са защитени от друга мярка, според която ще получат заплатите си за 6 месеца, независимо дали техният културен институт функционира и реализира приходи. Оказва се обаче, че на места и тяхната съдба е проблематична - в Кюстендил например бяха съкратени всички 20 служители на градския театър, защото общината не можела да го издържа в кризата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата