Медия без
политическа реклама

Съкратиха всички служители на театъра в Кюстендил

Въпреки обещанията на министъра Банов за компенсации по време на кризата

16 Апр. 2020
Кюстендилският театър в по-добри времена.

Въпреки обещанията на културния министър Боил Банов, че всички щатни служители на културата у нас ще получат заплатите си за периода на извънредното положение (поне в рамките на шест месеца), актьорите и служителите на театъра в Кюстендил се наредиха сред армията безработни, останали на улицата заради корона-кризата.

Целият личен състав на общинския театър е съкратен, съобщава БНР.

Това са около 20 души - актьори, администрация, сценични работници и технически състав. На работа остават единствено директорът и техническо лице, които имат грижата да стопанисват сградата на театъра и оборудването.

Кметът на града Петър Паунов обясни, че заради извънредното положение са намалели приходите на общината, която издържа и театъра.

Предизвестието за съкращение е от един месец и тече от 8 април. След 8 май съкратените трябва да се регистрират като безработни на борсата. По закон те ще взимат 60% от размера на заплатата си като безработни.

По-големите оптимисти сред съкратените театрали вярват, че след края на извънредното положение отново ще бъдат назначени на работа в театъра. Поне такова е било устното обещание на директора Чавдар Ненов. 

Още по темата