Quantcast
"Руснакът" Депардийо прие православието | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Руснакът" Депардийо прие православието

993
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният френски актьор Жерар Депардийо, който прие и руско гражданство от Путин през 2013 г., стана православен християнин. Той бе кръстен в църквата "Свети Александър Невски" в Париж по руските православни канони, съобщи ТАСС. Представител на храма заяви, че не може да назове името, което Депардийо е получи при кръщението си, но подчерта, че „това беше неочаквано, но много приятно събитие“.

71-годишният френският актьор, който има зад гърба си над 200 филмови роли, обясни своето желание да стане православен с влиянието на руските свещеници върху него - най-вече на митрополит Тихон от Псков, който е и духовен съветник на Владимир Путин.

Депардийо е израснал като католик, но никога не е бил кръщаван и не е посещавал църква. "Бях пълен с духовност, без дори да знам. Винаги са ме вдъхновявали мистичните текстове, особено „Изповедта на Свети Августин”. Но католическата литургия ме изморява”, изповядва се актьорът в свое неотдавнашно интервю пред френския в. „Ла Кроа”.

Това не е първото духовно посвещение, на което Депардийо се подлага. През 70-те години той на два пъти е приемал исляма, посещавал е редовно Парижката джамия. По-късно се обръща към будизма и индуизма. Пред журналистите, които са присъствали на православното му кръщение, актьорът е заявил, че не отхвърля варианта някой ден да приеме и юдаизма.

Ценител на виното, бохем, скандалджия - напоследък 71-годишният Депардийо е по-малко известен с филмовите си роли и повече с изцепките си и приятелството с Владимир Путин, който през 2013-а му даде руско гражданство "за заслуги към руската култура". Година по-рано актьорът бе заявил, че ще откаже от френския си паспорт заради непосилните данъци, които родината му налага, като първоначално се премести в Белгия.

От миналото е известен с ролите си в "Двама мъже в града", "XX век", "Последната жена", "Дантон", "Последното метро", "Сирано дьо Бержерак" (който му носи "Сезар", номинация за "Оскар" и награда от Кан), "Полиция", "1492: Завладяването на рая", "Желязната маска", "Астерикс и Обеликс срещу Цезар", "Животът на Пи" и други.

В последните години изигра две исторически личности от руската история - Распутин в едноименния филм от 2011 г. и Сталин в "Креслото на Сталин" (2016). Неотдавна руската преса съобщи, че Депардийо е приел да изиграе и ролята на Брежнев във филм на хърватския режисьор Лордан Зафранович.

 

Все още няма коментари

Още

Над двореца на Путин не можело да се лети заради НАТО

27.01.2021

2254 82
Путин поздрави Байдън

26.01.2021

Обновена

4361 62
"Нетфликс" обещава нов филм всяка седмица

20.01.2021

787 1

Влез или се регистрирай за да коментираш