Медия без
политическа реклама

"Руснакът" Депардийо прие православието

15 Септ. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният френски актьор Жерар Депардийо, който прие и руско гражданство от Путин през 2013 г., стана православен християнин. Той бе кръстен в църквата "Свети Александър Невски" в Париж по руските православни канони, съобщи ТАСС. Представител на храма заяви, че не може да назове името, което Депардийо е получи при кръщението си, но подчерта, че „това беше неочаквано, но много приятно събитие“.

71-годишният френският актьор, който има зад гърба си над 200 филмови роли, обясни своето желание да стане православен с влиянието на руските свещеници върху него - най-вече на митрополит Тихон от Псков, който е и духовен съветник на Владимир Путин.

Депардийо е израснал като католик, но никога не е бил кръщаван и не е посещавал църква. "Бях пълен с духовност, без дори да знам. Винаги са ме вдъхновявали мистичните текстове, особено „Изповедта на Свети Августин”. Но католическата литургия ме изморява”, изповядва се актьорът в свое неотдавнашно интервю пред френския в. „Ла Кроа”.

Това не е първото духовно посвещение, на което Депардийо се подлага. През 70-те години той на два пъти е приемал исляма, посещавал е редовно Парижката джамия. По-късно се обръща към будизма и индуизма. Пред журналистите, които са присъствали на православното му кръщение, актьорът е заявил, че не отхвърля варианта някой ден да приеме и юдаизма.

Ценител на виното, бохем, скандалджия - напоследък 71-годишният Депардийо е по-малко известен с филмовите си роли и повече с изцепките си и приятелството с Владимир Путин, който през 2013-а му даде руско гражданство "за заслуги към руската култура". Година по-рано актьорът бе заявил, че ще откаже от френския си паспорт заради непосилните данъци, които родината му налага, като първоначално се премести в Белгия.

От миналото е известен с ролите си в "Двама мъже в града", "XX век", "Последната жена", "Дантон", "Последното метро", "Сирано дьо Бержерак" (който му носи "Сезар", номинация за "Оскар" и награда от Кан), "Полиция", "1492: Завладяването на рая", "Желязната маска", "Астерикс и Обеликс срещу Цезар", "Животът на Пи" и други.

В последните години изигра две исторически личности от руската история - Распутин в едноименния филм от 2011 г. и Сталин в "Креслото на Сталин" (2016). Неотдавна руската преса съобщи, че Депардийо е приел да изиграе и ролята на Брежнев във филм на хърватския режисьор Лордан Зафранович.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата