Медия без
политическа реклама

Русия отложи защитата на традиционните си ценности

Масовото неодобрение спря работата по проекта до второ нареждане

15 Февр. 2022

Министерството на културата на Русия спря дискусията около проекта на указ за запазване на традиционните духовни и морални ценности след масово несъгласие на културни дейци.

Според документа руското общество е изправено пред "глобална ценностна криза", която води до загуба на традиционните духовни и морални насоки. Те са застрашени от дейността на екстремисти, САЩ и техните съюзници, транснационални компании и чуждестранни неправителствени организации. Според авторите на текста "насаждането на ценностна система, чужда на руския народ" трябва да бъде спряно, в противен случай ще нанесе вреда на моралното здраве, ще доведе до неморален начин на живот, насилие, всепозволеност и увеличаване на употребата на алкохол и наркотици.

Като един от методите за решаване на "проблема" се предлагаше популяризиране на традиционните ценности, включително в изкуството, например чрез формиране на държавна поръчка за създаване на съответни произведения.

Според Gazeta.Ru разработчикът на документа, директорът на Изследователския институт "Лихачов" Владимир Аристархов, целта на постановлението била да утвърди ясни критерии, по които държавата ще реши кой проект е достоен за финансова подкрепа. „Тъй като парите винаги са били, са и ще бъдат по-малко от тези, които искат да разполагат с тях, държавата трябва да има ясни насоки, прозрачни правила, за да ги разпределя не според субективното мнение на длъжностното лице, а според тези ясни правила и насоки“, казва Аристархов.

Документът бе разкритикуван от ръководителя на Съюза на театралните дейци Александър Калягин и над 30 режисьори, включително Фьодор Бондарчук, Клим Шипенко, Александър Сокуров и Владимир Хотиненко. В резултат на това Министерството на културата спря по-нататъшното обсъждане на инициативата, докато нейните автори не вземат предвид всички аргументи и коментари.

За режисьора Владимир Хотиненко нарече проектът е „чисто забранителна, неразумна и прибързана мярка. Ако проблемът съществува, то методите за решението му не могат да бъдат такива“. Хотиненко изрази мнение, че изкуството не може да се свежда до критериите за "традиционни ценности". Колегата му Александър Сокуров призова за по-нататъшно широко обсъждане на документа — "такива сериозни текстове трябва да се обсъждат широко от всички заинтересувани гилдии", каза той.

Най-много въпроси повдигна самото понятие "традиционни ценности". В документа те включват живот, достойнство, човешки права и свободи, патриотизъм, гражданство, служба на Русия, високи морални идеали, здраво семейство, творческа дейност и историческа памет. Въпреки това, отбелязва Елена Драпеко, първи заместник-председател на комисията по култура на Държавната дума, в обществото няма консенсус кои ценности могат да се считат за традиционни.

Биохимикът Георги Куракин, който участва в общественото обсъждане, посочи, че понятията, които са най-близо до "традиционните руски ценности" са "руските традиции" и "универсални ценности", но те обозначават различни явления: "Има много въпроси относно понятието "традиционни ценности", а фразата "руска цивилизационна идентичност" шокира много мислещи хора. Според мен проектът не издържа теста. Традиционните ценности са мит, а нормативен акт, изграден върху мит, е излишен“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата