Quantcast
Русия и Украйна се борят за скитското злато | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Русия и Украйна се борят за скитското злато

Кулминацията на 7-годишния съдебен спор за културното наследство наближава
5 451
 Уикипедия
Фрагмент от скитски златен гребен, началото на IV в.

Борбата за уникалната колекция от антики, пренесена от Крим в Амстердам, продължава вече седем години. Музеите на окупирания от Русия полуостров настояват, че артефактите принадлежат на тях, а Киев твърди, че собственик на историческите ценности е украинскатая държава.  

Според говорителя на руския президент, връщането на експонатите в Крим е желателно, но то не било в компетенциите на Кремъл, съобщи ТАСС 

 

Въпросът е много сложен. 

Но, разбира се, бихме искали тези експонати да се върнат у дома“, каза Песков. Той отбеляза, че въпросът за статута на колекцията и връщането ѝ на полуострова се решава от юристи, в  сътрудничество с Министерството на културата.

Така нареченото „скитско злато“ представлява колекция от 2 хиляди предмета, които през 2013 г. са транспортирани от четири кримски музея до Германия, а оттам са изпратени ​​в Амстердам, за да участват в  изложбата „Крим: златото и тайните на Черно море“ в музея „Алард Пиърсън“. Понятието „скитско злато“ в случая е много условно - не всички антики са свързани с древния народ, а повечето от артефактите са изработени от бронз, керамика и дърво.

През пролетта на 2014 г.,

 

Когато Русия анексира Крим,

колекцията се намираше в Амстердам, припомня историята газета.ру. Киев декларира правата си върху нея: тогавашният украински вицепремиер по хуманитарните въпроси Александър Сич заяви, че руските власти възнамеряват да изложат експонатите в Ермитажа. В тази връзка Министерството на културата на Украйна обяви, че конфискува задочно скитското злато от кримските музеи и го прехвърля за съхранение в Киевския музей за история на Украйна.

От музея „Алард Пиърсън“ отбелязаха, че въпреки че споразумението за провеждането на изложбата в Амстердам е сключено с конкретни кримски музеи, в него ясно  е посочено, че колекцията е собственост на държавата Украйна, представлявана от Украинския музеен фонд. По тази логика колекцията е трябвало да бъде върната в Киев. През януари 2015 г. кримските институции обжалваха това решение пред нидерландски. съд с искане да им върнат експонатите.

През декември 2016 г. окръжният съд в Амстердам постанови

 

Скитското злато да бъде върнато в Киев.

Съдът реши, че Крим не е суверенна държава, поради което не може да обяви колекцията за свое културно наследство. Освен това съдът нареди на Украйна да заплати разходите за съхраняване на експонатите в музея „Алард Пиърсън“ в размер на 111 хил. евро. Други 28 хил. евро бяха поискани от кримските музеи.  Те от своя страна обжалват решението.

Шефът на кримския парламент Владимир Константинов изплака във Фейсбук: Светът полудява! Ограбиха ни и показаха отношението си към правото, музеите, културата, историята! Хора, които обичат да говорят за спазването на правата, на законността…  се държат като рекетьори и пладнешки разбойници!” И допълни, че 

 

Решението на съда е грабеж и дивотия.

В същото време директорът на музеите в Кремъл Елена Гагарина нарече решението на нидерландския съд съвсем разумно. „Много е важно да се разбере, че целият музеен фонд е собственост на държавата, а не собственост на отделен музей или друга културна институция“, каза тя.

През 2018 г. руското правителство отпусна над 27,5 милиона рубли за адвокати, защитаващи правото на Крим на скитското злато. Цената на застраховката за колекцията, прехвърлена в Амстердам, е около 2 млн. евро. В същото време е почти невъзможно да се прецени точната пазарна стойност на всички антики, но експертите са съгласни, че това са десетки, а може би и стотици милиони евро. Колекцията съдържа уникални артефакти.

Процесът се проточи вече 7 години и все още не е завършил. Скитското злато все още е в Европа, но кулминацията наближава. Днес, 14 септември 2021 г. трябва да се проведе следващото съдебно заседание, а на 26 октомври съдът може да излезе с решение на казуса.

 

Още

България: със старо съветско оръжие срещу враждебна Русия
Нови мощни експлозии разтърсиха Николаев

02.07.2022

1785
Русия лъже на едро за успехите си във войната в Украйна

02.07.2022

www.proekt.media

7279