Медия без
политическа реклама

Русия бойкотира "Оскарите"

Дъжд от оставки в националния Оскаров комитет след едностранното решение да се изпраща филм за номинация

28 Септ. 2022Обновена
Андрей Звягинцев на фестивала в Кан през 2017 г., където "Нелюбов" спечели наградата на журито. След тежко боледуване от Ковид 19, лекувано в Германия, режисьорът не се завърна в Русия.
EPA/BGNES
Андрей Звягинцев на фестивала в Кан през 2017 г., където "Нелюбов" спечели наградата на журито. След тежко боледуване от Ковид 19, лекувано в Германия, режисьорът не се завърна в Русия.

Не само България има главоболия с 95-ите награди "Оскар", някои имат дори по-големи.

Русия, поставена в международна изолация и режим на санкции заради нахлуването си в Украйна, реши да бойкотира академичните награди и да не изпраща свой кандидат за най-добър международен филм, съобщи АФП. Решението, обявено в понеделник, е довело до серия оставки в руския Оскаров комитет, включително на неговия председател - режисьорът Павел Чухрай. 

Чухрай разпространи чрез журналистката Лариса Малюкова свое писмо, в което обвинява Руската филмова академия, че е взела "едностранно решение през главата на комитета", което е едновременно "нечестно и незаконно". Джоел Шапрон, експерт по руската филмова индустрия, уточни от Париж, че след Чухрай оставки са подали и други членове на комитета - Николай Достал, Сергей Селянов, Владимир Кот и Андрей Звягинцев - един от най-известните по света руски режисьори, двукратно номиниран за "Оскар", който в момента също живее във френската столица. Сайтът Meduza публикува пълното изявление на Звягинцев, който обяви оттеглянето си и от Съюза на филмовите дейци в Русия и всички други съсловни организации. Режисьорът на "Завръщане" и "Левиатан" подчертава, че всичките двайсетина членове на Руския Оскаров комитет са научили за взетото решение от вестниците, а то не е обсъждано предварително с тях. "Това не е просто странно или неблагоразумно, то е също така безобразно - какъвто е и фактът, че един човек седи пред ядреното копче, а всички останали (а те са милиарди) чакат със затаен дъх дали ще го натисне, или не."

Това не са първите оставки в комитета, припомня Variety. Никита Михалков - председател на Съюза на руските филмови дейци, носител на "Оскар" и един от най-верните подддръжници на Путин, напусна поста си през август. При него обаче причините са обратните - той поддържа неизлъчването на кандидатура за американските Академични награди и смята, че "няма смисъл" да се праща руски претендент в страна, която "в момента отрича съществуването ни". Тогава ТАСС съобщи за плановете на Михалков да организира евразийски еквивалент на "Оскарите", но нищо повече не се чу за тази инициатива. 

Никита Михалков, носител на "Оскар" за чуждоезичен филм с "Изпепелени от слънцето" (1994), а вече режисьор и актьор главно в собственото си тв шоу "Бесогон", реши да отговори на културните и икономически санкции спрямо Русия с контрамярка.

Някои членове на Руския Оскаров комитет поддържат решението за бойкот на "Оскарите". Сред тях е режисьорът Карен Шахназаров, който сравни САЩ с нацистка Германия. "Да пратим филм там ще бъде като да пратим филм в Германия по време на Втората световна война, за да се бори за награта на Третия райх", каза Шахназаров пред изданието "Красная весна". 

Последната номинация на Русия за "Оскар" бе през 2017 г. за "Нелюбов" на Звягинцев, който заслужи същото признание и за предишния си филм "Левиатан". През 2019 г. и през 2021 г. респективно "Върлина" на Кантемир Балагов и "Скъпи другари" на Андрей Кончаловски бяха в краткия списък от десетина фаворити, сред които се избират петте номинирани. Три пъти "Оскар"-ът за чуждоезичен филм е отивал в съветски продукции ("Война и мир" на Бондарбук, 1969, "Москва не вярва на сълзи" на Владимир Меншов, 1981, и копродукцията между Япония и СССР "Дерсу Узала" на Акира Куросава през 1976 г.) и веднъж е получаван от руски филм - "Изпепелени от слънцето" на самия Михалков (1995), припомня кинокритикът Антон Долин от Meduza. Той пише също, че телевизионното излъчване на церемонията в Русия е спряно през 2015 г., скоро след анексията на Крим и в годината на номинацията на "Левиатан" - според някои поради страхове, че Звягинцев може да каже нещо "неправилно" от екрана. Критикът допълва, че пропагандата срещу "Оскарите" и Холивуд в родината му се е засилила в последните години.

Долин бе сред многобройните културни и филмови дейци, които напуснаха Русия след началото на войната. Най-известният сред тях е дисидентът Кирил Серебренников, който участва в тазгодишния фестивал в Кан с "Жената на Чайковски". Що се отнася до холивудските студиа, чиито филми традиционно са най-гледани в страната, всички те единодушно изтеглиха своите продукции от руския пазар скоро след военната инвазия в Украйна. Поради настъпилия срив в кинопоказа и посещаемостта, много руски салони са заплашени от фалит и разчитат на пиратски копия с променени до неузнаваемост заглавия.

В Русия се изхитриха да прожектират чуждестранни филми с „адаптирани“ заглавия, след като холивудските студиа официално спряха показа на своите продукции в страната след интервенцията в Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата