Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Том Круз: Мажорик" и други пиратски иновации в Русия

Нелегалните прожекции на чуждестранни филми с "адаптирани" заглавия спасяват местните кина от фалит

15 Септ. 2022
Paramount pictures
А вие гледахте ли "Том Круз: Мажорик"?!

В Русия се изхитриха да прожектират чуждестранни филми с „адаптирани“ заглавия, след като холивудските студиа официално спряха показа на своите продукции в страната след интервенцията в Украйна. Например в кинотеатър „Космос“ в половинмилионния уралски град Оренбург хитът на годината „Топ Гън: Маверик“ е прекръстен на „Том Круз: Мажорик“, „Тор: Любов и гръмотевици“ – на „Могъщият Толик: в любов и ярост“, новата част на „Фантастични животни“ е „Вълшебните животни: загадките на най-силния магьосник Албърт от Хогуортс“, „Миньоните: Гравитация“ е „Банана: Гравитация“, а „Джурасик парк“ е „Светът на Юра в парка“, съобщават издания като Lenta.ru и News.ru. Към променените имена е добавено и пояснението „кинолектория“. Вероятно тези смехотворни трансформации на популярни филмови заглавия не са единствени…

Подобен ход вероятно е предприет, за да могат да се показват нелицензирани в Русия филми без претенции от чуждестранните носители на авторските права. Пиратските прожекции на западни продукции могат да помогнат на киносалоните да печелят приходите, от които се нуждаят, за да продължат да съществуват.

От „Космос“ са обяснили пред медиите, че дават залата си под наем и понякога тази услуга се ползва от доста креативни клиенти. „Хората си вършат работата, ние не следим какво правят. Те сами си измислят заглавията“, измиват си ръцете от там.  

Преди време Асоциацията на собствениците на киносалони, асоциацията „Интернет видео“ и Руският книжен съюз изпратиха в Държавната дума своите бележки по законопроект за принудително лицензиране на съдържание от „неприятелски“ страни. Собствениците на кина и издателите се отнасят положително към идеята, докато от онлайн платформите сочат, че това би било нарушение на законодателството.

За последната половин година в Русия напълно са закрити 125 киносалона, което представлява 6% от общия им брой в страната, става ясно от статистически данни, изнесени вчера. Заради отсъствието на холивудски премиери и много други кина са закрили част от залите си, но очакват посещаемостта да се увеличи през октомври с премиерата на руската историческа и фентъзи суперпродукция „Сърцето на Парма“ (Парма е името на територия в северозападната част на Урал). До края на годината обаче други мащабни филмови събития не се планират.

По-рано през годината, след руската военна инвазия в Украйна, холивудските студиа Universal, Sony, Disney, Warner Bros. и Paramount преустановиха показа на свои продукции в Руската федерация.