Медия без
политическа реклама

Стрийминг сериалите са "катедралите на XXI век"

25 Ноем. 2022
Робърт Маккий
ЕПА/БГНЕС
Робърт Маккий

Сериалите по стрийминг платформите са "катедралите" на двадесет и първи век, казва пред Ройтерс експертът по писане на сценарии Робърт Маккий. Слънцето може да залязва за холивудските продукции, както и за неговата легендарна кариера там, но 81-годишният Маккий не е притеснен. Той гледа с оптимизъм на възхода на алтернативните забавления за малките екрани на телевизор или смартфон.

Филмовите продуценти се тревожат за приходите от боксофис класациите, а родителите - за способността на децата да се фокусират по-дълго от едноминутното времетраене на клиповете в ТикТок. Маккий обаче е на мнение, че в основата си динамиката на сюжета и героите си остават същите, а новите формати могат дори да ги обогатят. 

"Виждам бъдещето като блестящо, но то не е в киносалоните", казва Робърт Маккий по време на своя визита в Израел, финалната част от прощалното турне на поредицата му от лекции. "Бъдещето е в продължителния стрийминг. За мен той е изумителен. Тези творби ще бъдат катедралите на 21-ви век, шедьоврите на изкуството".

Експертът дава за пример сложното създаване на сериали с много сезони като "В обувките на Сатаната" или "Озарк", които имат десетки часове ефирно време в сравнение с продължителността между 90 и 120 минути на традиционните игрални филми. Според него маратонското гледане е доказателство за силен интерес. "Променя се обхватът на интересите. Младите хора не са учтиви. Те няма да седят 60 секунди и да гледат нещо, което не им харесва. Ако ангажирате интереса на хората днес, то те ви дават дни от живота си."

"И страхотната телевизия прави точно това", добавя холивудският гуру, който е автор на пет книги и десетилетия изнася пред хиляди хора "най-популярния семинар по сценарии в страната", както го определя в. "Ню Йорк таймс".

Киното, доминиращо през голяма част от XX век, търпи зрителски спад, тъй като публиката избра удобството да гледа филми у дома. Това бе наложено от ограничителните мерки, въведени заради COVID-19. Видео пиратството също подкопава печалбите на филмовите компании.,

"Не ме интересува" променящата се икономика, казва Маккий, който планира да започне нов онлайн семинар. "Моето задача е: как да направя неизбежните компоненти на една история по-ясни, така че хората да я разберат по-бързо и по-добре".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата