Медия без
политическа реклама

"Съветски дънки" с българска сценаристка е с две европейски награди за сериал

Теодора Маркова е един от авторите на латвийската тв продукция

25 Март 2024
Карлис Арнолдс Авотс в кадър от "Съветски дънки"

Латвийският сериал "Съветски дънки", чийто създател и съсценарист е българката Теодора Маркова, спечели две отличия от най-големия фестивал за сериали в Европа Series Mania. Той получи Наградата на публиката, както и приза за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма Панорама.

Комедийната драма в 8 епизода се развива в края на 70-те години по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е фен на рокендрола и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки - с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига, а Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и издирва шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агента Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Токаловс и Юрис Курсиетис, продуцент е Ая Берзиня (Тасе филм).

"Съветски дънки" бе селектиран сред над 300 сериала от целия свят и направи международната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година, той бе част от Berlinale Series Selects, а също така получи отличията за Най-добър сериал, Най-добър сценарий и Най-добър актьор на латвийските национални филмови награди.

Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4 000 професионалисти от световната индустрия. Теодора Маркова ("Под прикритие", "Революция Z", "Денят на бащата" и др.) беше избрана и в още една програма на престижния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода "Соломоново решение" е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова, а продуцент е Катя Тричкова ("Уроците на Блага", "Посоки").