Quantcast
В новия Закон за кино: филм = сериал | СЕГА
facebook
twitter

Култура

В новия Закон за кино: филм = сериал

Рашидов и Будинов се опияниха от собствената си щедрост към изкуството, Валери Симеонов ги порица
683
 Снимка: БГНЕС

Парламентът удължи работното си време снощи, за да приеме окончателно на второ четене промените в Закона за филмовата индустрия. Заседанието премина в атмосфера на приповдигнатост, в която председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов и депутатът актьор Евгени Будинов шумно се опияняваха от щедростта на ГЕРБ към културата. Наложи се водещият заседанието Валери Симеонов да им наложи порицание, че не говорят по същество върху законодателните текстове.

"Свидетели сме на безпрецедентен в последните 30 години закон, който за първи път осигурява на българското кинопроизводство средства, каквито досега не е ползвало", коментира Рашидов. Будинов пък подчерта, че това е "исторически момент" и благодари за грижата за българското кино. Той отбеляза, че след промените по три различни схеми годишният бюджет за българско кино ще надхвърли 40 млн. лева. По думите му този законопроект гарантира повече работа за талантливите творци и много повече и по-добри български филми.

Кратък поглед към законовият текст показва, че управляващите не правят ясна разлика между филм и сериал. Определението за „филм“ според новия Закон за филмовата индустрия е „краен продукт на артистични и специфични технически дейности, чийто резултат е създаването на произведение, състоящо се от редица свързани изображения, фиксирани върху материален носител и възприемани като движеща се картина. (…) Според вида си филмите биват игрални, документални и анимационни, а според времетраенето си филмите са късометражни, пълнометражни и сериали“.

За първи път тв сериалите също ще бъдат субсидирани от държавата, но по отделна схема, която ще влезе в сила от 2022 г. след информиране на Европейската комисия. Все пак политиците обещаха, че държавното подпомагане за сериали, както и за възстановяване на разходи на филмови продукции (т.нар. cash rebate, по-известен като "поправка "Ню Имидж") ще се предоставя само след като приоритетно е осигурена субсидия за българско игрално кино.

От влизането в сила на Закона ще има минимален праг на държавната помощ за производство на филми - тя не може да бъде по-малка от средностатистическия бюджетен сбор за предходната година на (съответно) 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация, т.е. скокът е с около 40%.

При сериалите ще се подпомагат български или трансгранични продукции с продължителност от 6 до 14 епизода на сезон и времетраене на всеки епизод над 40 минути, а за анимационни сериали – с обща продължителност на сериала не по-малко от 24 минути. Те ще трябва да бъдат произведени от независими продуценти.

Що се отнася до възстановяването на разходите на чужди продукции, на връщане ще подлежат 25 на сто от допустимите разходи за производство на произведението, извършени на територията на България.

Въвежда се и нова комисия към досегашните, функциониращи в рамките на ИА НФЦ. Тя ще заседава последна и ще сверява подкрепения от държавата проект с готовия филм, на базата на което ще разрешава пускането му на екран. 

Режисьорите, било и утвърдени, вече няма да могат да получат субсидия за следващ проект, ако предишният им филм няма поне 7500 платени гледания (закупени билети в кината или онлайн). 

Времето за показ на български филми не може да бъде по-малко от 6% от общото годишно време във всеки киносалон, равномерно разпределено във всички часови пояси, като не по-малко от 15 на сто от показваните български филми трябва да бъдат програмирани в най-посещаваните часови пояси, приеха още депутатите. 15% от прожекционното време пък ще бъде предназначено за европейски филми. Вече ще бъде задължително филмите на български да имат и субтитри. 

"Следя световната и европейската култура, защото и аз съм част от тази индустрия. Навсякъде в тежката COVID-криза се свиват бюджетите, включително и в културната среда. В такава тежка и безпрецедентна криза, българското правителство и парламент приехме не да свием бюджета, а безпрецедентните 41 милиона. Никога не е имало толкова пари", продължи с ентусиазма Вежди Рашидов на брифинг след приемането на Закона. "Старият закон може би обслужваше някои хора, но сега ще има отчетност, контрол върху качество".

 

 

Още

Две министерства спорят прахосани ли са 200 млн. лв. за безработни

11.06.2021

МИЛА КИСЬОВА

2303
България е загубила 72% от фермите си, откакто е в ЕС

24.05.2021

5411
Как (няма) да станем Холивуд на Балканите