Медия без
политическа реклама

Общините се тревожат как ще плащат сметките за ток догодина

Местната власт настоява за 21% увеличение на субсдиите в бюджет`23

13 Окт. 2022
Илияна Кирилова
Силвия Георгиева

Общините очакват сериозно завишаване на субсидиите от централния бюджет догодина, за да се гарантира работата на общинските системи през зимата. 

Ръстът на субсидиите трябва да е около 21% общо, за да се покрие темпа на инфлацията, посочи пред БНР Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините в България. Все още не са проведени разговори с министерство на финансите около съставянето на бюджета, въпреки че по график това трябва да се случи до 17 октомври

За кметовете най-важният въпрос е какво ще се случи с компенсациите за ток след 1 ануари 2023 г., защото сегашните компенсации са разписани до края на тази година, посочи Георгиева. Сдружението на общините е изготвило предложение за промени в Закона за енергетиката, които ще представи пред депутатите от новосформираното Народно събрание. С тях общините искат да се направи диференциация между различните видове небитови потребители като различните общински структури като училища, детски градини, болници се третират по различен начин от фирмите. Това диферециране да намери отражение и в размера на компансацията, която в момента е еднаква за всички небитови потребители - покриване на пълния размер на разходите за консумацията на ток над 250 лв. на мегаватчас.

Общините настояват и за ускоряване на процедурите за кандидатстване по новите европейски програми, които още не са отворени, въпреки, че това трябваше да се случи още през 2021 г. Недоволството им е за забавеното одобрение на националния план за възстановяване и устойчивост, по който общините очакват финансиране за 6 млрд. лв.

Още по темата