Медия без
политическа реклама

Херо Мустафа хвали Вежди Рашидов за Закона за кино

06 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа отправи специални поздравления към Вежди Рашидов за "изключително ангажираната му работа по новия Закон за филмовата индустрия и за усилията на цялата парламентарна Комисия по културата и медиите за прецизирането на текстовете между първо и второ четене". За успехите на главния мултак, бивш (двукратен) министър на културата, а сега председател на Комисията по култура и медии, на кинематографичния фронт съобщи "Дарик нюз".

На проведената онлайн среща г-жа Мустафа се обърна към Рашидов с думите: „Запозната съм с Вашата ключова роля и големите усилия, които полагате този закон да бъде приет. Поздравявам Ви за амбицията България да има закон за киното, който ще осигури нови възможности за българското филмопроизводство и за киноиндустрията. Приемането на този закон е исторически момент“.

Според посланичката новият закон отговаря на всички стандарти за съвременно филмопроизводство. Херо Мустафа отбеляза, че консенсусът в Комисията по култура и медии относно закона е модел как трябва да се работи.

„Бих се радвал да посрещна г-жа Херо Мустафа в парламента, когато приемаме закона, ако тя има възможност“, отбеляза Вежди Рашидов. Той благодари на посланичката и за експертното становище, което е предоставила по-рано по Закона за радиото и телевизията и съобщи, че очаква от Министерството на културата да изпрати в парламента законопроекта, по който работи вече година и половина и чието обществено обсъждане приключи отдавна. 

Законът за филмовата индустрия, законодателната работа по който продължава повече от 2 години, бе приет на първо четене в парламента в края на 2020 г. и предстои да бъде окончателно одобрен на второ. Междувременно новопредложени допълнения в текста, облагодетелстващи телевизионните продуценти за сметка на авторите на кино, разбуниха гилдията. Главното, за което посланик Мустафа четка Рашидов, обаче е дългоочакваната поправка "Ню Имидж", която ще осигури финансови стимули на външни продуценти (основно американските собственици на студио "Ню Бояна") да снимат у нас. Лобисткият текст е един от фундаментите на новия Закон, макар - напълно закономерно - да среща съпротивата на родните филмови дейци.

Сред най-активните е продуцентката Росица Вълканова, която първо обвини в конфликт на интереси един от вносителите на поправките Евгени Будинов, а впоследствие инициира онлайн и петиция за оставка на настоящата директорка на НФЦ Жана Караиванова. Бившата актриса, живяла дълги години в САЩ, се завърна неотдавна у нас и оглави филмовия център сред многобройни ротации на кратковременно "изпълняващи длъжността". Петицията срещу нея е подписана вече от над 150 български режисьори, актьори и оператори, сред които Ивайло Христов, Иглика Трифонова, Весела Казакова, Мина Милева, Драгомир Шолев, Ралица Петрова, Станислав Тодоров-Роги, Крум Родригес, Елдора Трайкова, Димитър Коцев-Шошо, Боряна Пунчева и др.

В един от най-добрите филми от новата история на българското кино учителка, изнудвана от мутрите, обира банка. Малко преди това тя е притисната от същите бандити да пише шестица по английски на отявлен двойкаджия, син на техен помагач от полицията.

 

Още по темата