Медия без
политическа реклама

Джо Байдън ще номинира Херо Мустафа за посланик в Египет

До дни в България трябва да пристигне и новият американски представител у нас Кенет Мъртън

30 Март 2023
БГНЕС архив

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да номинира Херо Мустафа за посланик в Египет, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дипломат от кариерата, Херо Мустафа бе посланик на Съединените щати в България от 2019 до 2023 г. Преди това тя е заемала високи постове в посолствата на САЩ в Португалия и Индия, се отбелязва в изявлението.

В Съединените щати посланиците са номинирани от президента, след което кандидатурите трябва да бъдат утвърдени от Сената - горната камара на Конгреса.

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България, съобщи Белият дом.   Новината бе разпространена у нас от "Свободна Европа". Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще замени на поста Херо Мустафа, която е в България от 2019 г.

До дни в България трябва да пристигне новият посланик на САЩ Кенет Мъртън. Той е бил на същата позиция в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж.

Мъртън е бил и зам.-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Носител е на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.  

Още по темата