Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът изпрати Херо Мустафа с орден "Мадарски конник" и много похвали

Отличието е за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ

28 Февр. 2023Обновена
Президентът ще удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланик Херо Мустафа

Президентът ще удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланик Херо Мустафа

Posted by Новините на NOVA on Tuesday, February 28, 2023

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа. Преди нея всички американски посланици след краха на социализма са награждавани с висшето държавно отличие орден "Стара планина". Орденът "Мадарски конник" е на трето място в наградната система на България, като по-високо от него стои и орден "Св.св. Кирил и Методий", напомни БГНЕС.

Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2. 

Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми, е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция", заяви днес президентът Румен Румен на полигона край хасковското село Корен.

"Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правов ред. Страната ни ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет. Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството", заяви Румен Радев.

Сътрудничество в сферата на енергетиката и икономиката обсъдиха президентът Румен Радев и новият посланик на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от администрацията на президента Румен Радев. Работната среща бе в сградата на президентската администрация.

"В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство не само в двустранен план, но и в рамките на НАТО", коментира още президентът. Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като друг приоритетен стълб, а това е допринесло за укрепване на енергийната сигурност на целия регион.

Във фокуса на съвместната дейност между двете страни беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, тероризма и организираната престъпност, посочи президентът. Въпреки обективните трудности, от 2019 г. насам двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, отбеляза държавният глава и посочи, че за 2021 г. е достигнала 1,3 млрд. долара.

Политици в България се възползват от руската пропаганда и манипулация, за да трупат краткосрочни ползи, заяви посланикът на САЩ в София Херо Мустафа на форум, посветен на войната в дигиталната ера.

Според държавния глава от първия ден на своя мандат в София посланик Херо Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитието на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. "На посланик Мустафа се падна нелеката задача да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан от безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства", заяви той, цитиран от БТА. По думите на Радев посланик Мустафа и нейният екип са били винаги готови да окажат съдействие и помощ, както и да работят с българските институции.

Сигурността на България е и сигурност на САЩ, каза от своя страна посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Тя заяви, че за нея е голяма чест да бъда удостоена с орден „Мадарски конник“ и посочи, че това е свидетелство за успешното сътрудничество между България и САЩ, както и символ на дълбокия и траен съюз между двете държави. Връзката между САЩ и България е изключително силна и важна, и нашите две държави работят в тясно сътрудничество, за да я развиват още по-силна, отбеляза посланик Мустафа, цитирана от БТА.

САЩ няма да допускат на своя територия корумпирани български държавни служители и членове на техните семейства.

Тя заяви, че България е изключително ценен член на НАТО и на Европейския съюз, и изключително важен стратегически партньор на САЩ. 

Като военни партньори сме задълбочили работата между нашите сили със съвместни учения и обучения, работим заедно за засилване на НАТО, отбеляза посланик Мустафа. По думите ѝ стабилно постижение през последните години е в сферата на модернизацията на военните сили и за оперативната съвместимост на НАТО. 

На регионално ниво тя посочи, че САЩ подкрепят желанието на България да диверсифицира източниците на енергия и да насърчава енергийната сигурност. По думите ѝ увеличеното разнообразие на източници на енергия подпомага и България, и Балканите, и потребителите в цяла Европа. Тя отбеляза, че страната ни е напреднала също в диверсифицирането на ядреното си гориво и при доставките на нефт. 

САЩ са отдадени и в задълбочаването и развиването на нашите икономически отношения, каза още посланик Мустафа и добави: "Силните икономики и преките чуждестранни инвестиции са тясно свързани със системи, които приоритизират върховенството на правото и независимите медии и усилия в сферата на борбата с корупцията". 

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа е обсъдила с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" и е предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения.

Тя поздрави българския парламент за приемането на законодателни изменения за задълбочаване на борбата с корупцията и посочи, че и следващият парламент трябва да продължи тази тенденция – с приемането на законодателство за надзор на прокуратурата и борбата с корупцията. 

Херо Мустафа е удостоена с ордена в края на своя мандат. Новият посланик на САЩ ще бъде Кенет Мъртън.

Още по темата