Медия без
политическа реклама

Кабинетът тайно предложи за орден близък на Доган и Илия Павлов

Правителството на Гълъб Донев скандално премълча решението

25 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Николай Вълканов

Проф. Николай Вълканов - дългогодишен вицепрезидент на "Мултигруп" и човекът, който плати на Ахмед Доган рекордния хонорар от 1 млн. евро, е предложен за орден "Стара планина" - първа степен с тайно решение на правителството на Гълъб Донев. Това е втори опит предприемачът да получи отличието.

Решението е взето на 17 ноември и в изключително тревожен симптом за отстъпление от прозрачност бе укрито от обществеността - то не е било предмет на редовно заседание, за него няма съобщение на правителствената пресслужба, нито пък точка в дневния ред на някое от последните заседания. За него се разбра едва след публикуването му в системата за правна информация на правителството и първи го видяха "Флагман".

Следобед дойде ново скандално развитие по случая - пред "Дневник" правителствената пресслужба е заявила, че това решение още не е прието, съгласува се и медиите ще бъдат уведомени, ако то бъде прието. Това твърдение на официална дирекция на Министерския съвет обаче не отговаря на истината - в правната система на МС се публикуват само вече взети решения, а и въпросното решение за ордена на Вълканов си има всички номера и атрибути.

Кабинетът само предлага хора за тези отличия, а връчването им е в прерогативите на президента. Практика е ордените да се съгласуват предварително между двете институции, а и упорството на назначените от Радев правителства издават, че той също държи на отличието.

Проверка на "Сега" в системата установи, че предложението идва от премиера Гълъб Донев, а мотивите му са преписани от първия опит да се прокара това явно много важно отличие за Вълканов. Колко е важно то личи и от първия опит кабинетът да изпълни процедурата и да изпрати такова предложение до президента Румен Радев - той беше на последното заседание на служебния кабинет на Стефан Янев, но тогава възражението на четирима министри го предотвратиха. Сега стенограма от дебатите вероятно няма да видим - на 17 ноември, когато е взето решението, не е оповестявано заседание на Министерския съвет.

Николай Вълканов е "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование", четем в мотивите към решението. На страница и половина са изброени всичките му научни титли, предприемачески награди и фирмени участия с едно набиващо се на очи отсъствие - на принадлежността му към "Мултигруп", с която го познава широката общественост.

За публиката Вълканов е известен и като човека, който през 2012 г. даде чрез дъщерно дружество на "Минстрой" 1 млн. евро консултантски хонорар на Ахмед Доган за хидровъзела “Цанков камък”. След разразилата се буря Вълканов защити хонорара така: "В България има само 10 човека, които имат познания в хидроенергетиката, и Ахмед Доган е един от тях. Той има огромни познания и изпитва повече от страст към производството на ток от вода".

Ключови думи:

орден, Николай Вълканов

Още по темата