Медия без
политическа реклама

И потребителите са виновни за високите цени

Рязкото поскъпване на хранителните стоки вече е преодоляно, уверяват от комисията по стоковите борси и тържища

06 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Въпреки укротяването на инфлацията на хранителните стоки, напрежението на пазара остава и някои търговци, особено по-малките, се презастраховат "какво ще стане утре". Това коментира пред БНР шефът на Държавната комисия за стоковите борси и тържища Владимир Иванов по повод общественото недоволство от високите цени на хранителните стоки в магазините.

Според него не само контролните органи, но и потребителите трябва да отговорят на лошите търговски практики. "Необходима е потребителска култура", каза Иванов и призова хората да се информират за цените на едро и на дребно в търговската мрежа, както и за качеството на стоките, и да не поощряват с покупките си недобри търговски практики.

През последните три-четири месеца има укротяване на цените на едро на хранителните стоки и увеличенията са в рамките на нормалното, поясни Владимир Иванов. Ръстът на цените е бил най-висок през пролетта на миналата година и се дължал на изцяло обективни фактори - скок на цените на енергията, на торовете и фуражите. Ценовият шок от 50% в някои месеци на пролетта на 2022 г. е преодолян, уверява шефът на ДКСБТ.

На свой ред големите търговски вериги уверяват, че надценката за хранителните стоки при тях също е в рамките на нормалното. "Финансовите отчети на компаниите са публични - от тях ясно може да се види каква е общата покупна стойност през годината и като разделите на приходите от продажби, на практика ще получите маржа. И той е в пъти по-малък е от цифрите, който се тиражират в публичното пространство", заяви днес пред Нова тв Николай Вълканов, изп. директор на Сдружение за модерна търговия, което обединява търговските вериги за хранителни стоки.

От сдружението цитират данни за цените на производител на хранителни стоки, които са се повишили с 27.5% през 2022 г., а в търговията - 26%. "Прекалено силен е натискът на потребителя върху търговеца и той печели от обема, а не от маржа", посочи Вълканов. Той също смята, че проблемът с рязкото поскъпване на храните у нас е бил през миналата година, което важи и за цените на горивата и транспорта. "Сега обаче виждаме, че инфлацията основно  се генерира от услугите - хотели, ресторанти, телекоми", посочи Вълканов.

Според Вълканов проблемите с цените на храните у нас са структурни, трупани с години и не могат да се решат за месец-два. "У нас производителноста в селското стопанство и ефективността в преработката са най-ниски в ЕС. Според него държавата също има "заслуга" за проблемите в този сектор въпреки излятите огромни агросубсидии. 

ЦЕНИ НА ЕДРО

Наблюденията на ДКТБТ върху 1800 тържища и борси в страната показват, че през последната седмица индексът на цените на хранителните стоки на едро в се е повишил с 0,3%, а от началото на годината - с 0,95 на сто.

Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9 на сто до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9 процента до 4,24 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 11,1 на сто до 3,79 лева за килограм в края на седмицата. Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 9,8 процента и се търгуват по 1,12 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 6 на сто до 0,88 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 2,2 на сто и се купуват по 1,39 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 9 стотинки до 2,65 лева, портокалите - с 3 стотинки и се търгуват по 1,80 лева , мандарините вдигат цената си с 11 стотинки до 2,22 лв./кг. 

Цената на едро за краве сирене се вдига с 1,4 на сто и се търгува по 11,47 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,1 на сто и се продава по 18,37 лева. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,8 на сто и се търгува по 2,82 лева.

Олиото се продава по 4,19 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта "продава" на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пилешкото месо скача с 5,5 на сто до 6,36 лева за килограм. Захарта поевтинява с 2,2 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.

Оризът понижава стойността си с 0,7 на сто и се купува по 2,90 лева за килограм. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?