Медия без
политическа реклама

Стартира петиция до патриарх Неофит за отнемане на орден от Путин

26 Март 2022
БГНЕС архив
В края на работното си посещение в София през 2010 г. Владимир Путин се поклони пред мощите на Йоан Кръстител в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София и се срещна с тогавашния патриарх Максим.

Стартира онлайн петиция за отнемане на орден "Св. цар Борис - Покръстител", присъден през 2003 г. на руския президент Владимир Путин. Тя е адресирана до патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) по инициатива на седем души: Николай Хаджигенов, председател на сдружение "Ние идваме!", Валентина Василева-Филаделфевс, Мария Капон, Георги Табаков, Арман Бабикян, Лиляна Стефанова и Димитрина Александрова.

"Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие. Изтреблението на мирни жители и християни - деца, жени и старци нямат оправдание нито пред Господ, нито пред пастирите му на Земята. Награденият прегази с делата си част от основните Божи заповеди, което е непростим грях за всеки християнин", пише в писмото.

За първото денонощие от публикуването петицията събра подкрепата на над 100 души.

"Освободете ни от срама, че нашите предстоятели са наградили човек, който е толкова далеч от принципите на вярата, колкото изчадието адово от същността на християнската етика и морал. Съзнаваме, че отличието е дадено в друго време и по друг повод, но не би имало оправдание днес това достойнство да остане негово притежание", завършва обръщението към патриарха и БПЦ.